БАБХ с нова заповед за избиване на овцете и агнетата на Ана в Болярово

0

Всички овце и новородени агнета във фермата на Ана и Тодор Петрови в Болярово да бъдат избити, разпореди с нова заповед Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Ана е категорична, че шест месеца след констатираните съмнителни проби за чума по дребните преживни животни, няма смъртни случаи, а междувременно стадото й се е увеличило със 70 агнета.

Ана Петрова овце Болярово
Ана Петрова е категорична, че няма умрели от чума овце

В заповедта, която циркулира в социалните мрежи, се нарежда “принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на всички дребни преживни животни”, които са без официална идентификация, както и тези, които са показали положителни резултати за чума. За останалите дребни преживни животни във фермата БАБХ разпорежда “санитарно клане”. Сред тях са и новородените агънца във фермата.

Миналото лято БАБХ изби хиляди овце и кози в Странджа с твърдението, че там за пръв път у нас и в Европейския съюз е открита болестта чума по дребните преживни животни. Ана и Тодор Петрови от Болярово, заедно с доброволци отказаха да допуснат ветеринарите, дошли да избият животните във фермата им.

Неколкократните опити за влизане в животновъдния обект бяха неуспешни, а междувременно Ана Петрова заведе дело пред Административния съд в Ямбол срещу действията на БАБХ. Поредното заседание е насрочено за утре, 23 януари 2019 г. На същата дата БАБХ ще даде пресконференция за чумата по дребните преживни животни и други болести по животните у нас.

Преди дни Ана Петрова получава уведомление, че фермата й е юридически заличена. С новата си заповед от 21 януари БАБХ обаче опровергава сама себе си, тъй като в нея стопанството е третирано като съществуващо юридическо лице. “Има писмо от 14 януари на ОДБХ – Ямбол, с което Ана Петрова е предупредена да осигури достъп до фермата, за да изпълнят миналогодишната заповед за евтанизиране на животните й. На 21.01.2019 г. БАБХ променя старата си заповед за умъртвяването им. С такава компетентност не могат да се избиват 4500 животни и не може България да бъде държана в стрес половин година.”, коментира защитникът на Ана Петрова адв. Владимир Шейтанов. Той е известен български юрист и дипломат, пръв защитник на медиците ни в Либия.

Адвокат Владимир Шейтанов

Новата заповед не е публикувана на сайта на БАБХ, а зам.-министърът на земеделието д-р Янко Иванов заяви пред БНР, че не разполага с подобен документ. Адвокатът на Ана Петрова Владимир Шейтанов е поискал от съда заповедта да бъде връчена на клиентката му по официален ред.

По думите на адвокат Шейтанов, БАБХ не може да докаже мотивите си за избиването на 4500 животни от миналото лято насам. “Обърнали сме се към Европейската комисия и ветеринарните власти в други държави, изпратили сме кръвни проби за изследване в чужбина. Българските власти следват политическата линия, зададена от БАБХ, и не съдят по справедливост, не разкриват и не заличават грешките на агенцията”, коментира адв. Шейтанов.

Пред Административния съд в Ямбол той ще поиска делото на Ани Петрова да бъде спряно, докато случаят не се изясни изцяло от Главна прокуратура или докато не пристигнат резултатите от новите проби за чума от чужбина. Юристът изтъкна, че “в момента се решава въпросът за хранителния суверенитет на една голяма част от хората в Югоизточна България”.

Споделете.

Коментирайте

Close