Вкуси България със SlowTours.bg

Изобретиха машина за бране на маслодайна роза

1

Машина за механизирано бране на маслодайна роза представи на Международната селскостопанска изложба „АГРА 2019“ Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“. Брането на розов цвят е най-трудоемката и единствена немеханизирана операция в розопроизводството, припомнят от института.

Всяка година собствениците на розови масиви имат огромен проблем с намирането на работна ръка, а машината може да го реши. Тя се агрегатира към земеделски трактори със средна мощност. Разработена е във варианти с ръчно и пневматично откъсване на розовия цвят. Машината оптимизира времето за събиране на продукцията, съкращава броя на заетите в кампанията берачи и повишава ефективността на розопроизводството.  Институтът очаква предложения за производство и реализация на машината.

В раздел „Машини, инвентари технологии за растениевъдството“ в Конкурса за иновации награди получиха хедер за прибиране на лавандула и калибратор за плодове. В раздел „Машини, инсталации и технологии за животновъдството“ финалист стана системата за автоматично настилане на легловите зони на животните със слама.

Друга новост на „АГРА“ бяха феромоновите диспенсери „Гинко“ и „Изомейт-ОФМ“, прожизведени в Япония. Те са с контролирано освобождаване на феромон за контрол на неприятели чрез метода на полова дезориентация на пеперудите.  По този начин се контролират ключови неприятели като ябълков плодов червей, източен и сливов плодов червей. Методът позволява да се сведе до минимум приложението на конвенционални инсектициди.

Споделете.

1 коментар

Коментирайте

Close