Вкуси България със SlowTours.bg

Австрийка създаде машина за протеин от мухи

0

Австрийската студентка от университета по приложни изкуства във Виена Катарина Унгер създаде машина за отглеждане на мухи и други насекоми, от които да се произвежда протеин. Тя е направила проучвания, според които за да се задоволяват нуждите от протеин на планетата, през 2050 г. производството на месо трябва да нарасне с 50%.

Така Унгер решила да изобрети машината Farm 432, с която може да се отглеждат мухи и насекоми още от ларви. 1 грам яйца от черна муха могат да произведат 2,4 кг протеин за 432 часа, съобщава сайтът hicomm.bg.

На външен вид машината прилича на празен съд за минерална вода. В нея се залагат ларвите, а след като се развият, мухите се озовават в долната част на контейнера. Тук те се размножават и създават още ларви.

Дъното на машината е снабдено с дупки, в които мухите снасят яйцата си и получават храна и вода. След излюпването си, ларвите преминават през тунел в чекмедже, откъдето се улавят и се използват за консумация и добив на протеин.

Сготвени, те имат вкус на ядки, а мирисът им е като на картофи, казва Унгер. Може да се използват като добавка за овкусяване на други ястия.

Споделете.

Коментирайте

Close