Обещаха държавна помощ на регистрираните производители на рози

0

С държавна помощ de minimis ще бъдат компенсирани загубите на розопроизводителите, но само на тези, които са регистрирани и работят “на светло”. Това обеща аграрният министър Румен Порожанов след днешната си среща с розопроизводители и кметове на населени места в община Карлово. Поводът за срещата са протестите на производителите на маслодайна роза срещу ниските изкупни цени на розовия цвят.

Вчера десетки стопани изсипаха розов цвят и блокираха ключови републикански пътища като обявиха, че спират розобера, тъй като изкупните цени са паднали до 1,80 лева за килограм. Тази сутрин те отново протестираха на главния път Пловдив – Карлово, като разсипаха чували с розов цвят по пътното платно.

“Държавата няма как да изкупи розовия цвят, нито пък да влияе на цените”, каза министър Порожанов. Той обеща розопроизводителите, които са регистрирани и са претърпели загуби, да получат държавна помощ de minimis. Ще се работи и за приемане на Закон за розата, който да регламентира процеса от посадъчния материал до преработката в дестилериите.

„Ясно трябва да разграничим коректните дестилерии от тези, които работят с вносна суровина. Необходимо е в бърз порядък да се приеме този закон”, каза министърът на земеделието. В момента има нелоялни производители, които ползват вносни продукти от Иран, Турция и Тунис, смесват ги с българското розово масло и по този начин компрометират качеството и марката му на световните пазари. Това заедно с увеличените розови насаждения с по 10% годишно води и до намалението на изкупните цени тази година.

Министър Порожанов обяви, че утре в 11 ч в министерството на земеделието ще проведе среща и с дестилериите, които преработват розовия цвят. На нея са поканени и асоциациите на розопроизводителите и кметове на населените места в региона.

Румен Порожанов среща рози

Министър Порожанов обеща държавна помощ на розопроизводителите

По повод твърденията, че на среща, организирана от Българската национална асоциация “Етерични масла, парфюмерия и козметика” (БНАЕМПК) водещите български производители на розово масло са уговорили обща изкупна цена на розовия цвят за Кампания 2018, от асоциацията заявиха: “На нито една от срещите, организирани през годините от Асоциацията, не са договаряни общи позиции за изкупните цени на розовия цвят.

Темата на срещата, проведена на 27 април 2018 г. в Пловдив, беше обща работа в посока изсветляване на процеса на изкупуване, контрол на качеството на розовия цвят и преработката му.  Асоциацията и нейните членове вярват, че чрез диалог в бранша и с подкрепата на законодателните и контролни държавни органи отглеждането на маслодайна роза в България и преработването й може да бъде справедливо платен и честен процес за всички по веригата – както за производителите на розово масло, така и за стопаните на розовите градини и розоберачите”, се казва в официалната позиция на БНАЕМПК.

По време на срещата в Пловдив е бил засегнат и въпросът за производството и износа на фалшиво розово масло, който е бил обсъден от ръководството на БНАЕМПК с министър Румен Порожанов. По време на тези разговори е предложено създаване на контролно звено в МЗХГ, което да следи за спазване на законовите норми и добрите производствени практики по време на кампанията по розобера.

Основните фирми в бранша на българското розопроизводство са поискали от министър Порожанов строг контрол и данъчни проверки на земеделски производители, физически и юридически лица, които са декларирали продажби или покупки на розов цвят. По данни на БНАЕМПК през последните години площта на розовите насаждения в България се е увеличила до над 40 000 дка, а работещите дестилерии в Розовата долина са над 50.

Споделете.

Коментирайте

Close