Вкуси България със SlowTours.bg

Супер сортовете на българските научни институти

0

Супер сортове слънчоглед, царевица, череши, грах и други култури представиха българските научни институти под шапката на Селскостопанска академия по време на Международната изложба „АГРА 2019“ в Пловдивския панаир. Над 400 изложители участваха с технологии и техника, торове и и препарати, семена и посадъчен материал, екологични методи за обработка на земята, услуги и  софтуер. Институтите от Селскостопанска академия участваха с 18 иновации, някои от които бяха отличени в конкурса в рамките на изложението.

Нов сорт градински грах „Пълдин“, който запазва наситенозеления си цвят дори и при шестмесечно замразяване е сред отличените в конкурса за иновации. Негови автори са доц. Славка Калъпчиева и проф. Галина Певичарова от ИЗК „Марица“ – Пловдив и доц. Сийка Ангелова от Института по растителни и генетични ресурси в Садово. За разлика от другите зеленчуци, в замразения грах се запазват 70% от витамин С и 97% от витамин В2, докато в стерилизираните консерви витамин С се запазва до 20 на сто, а витамин В1 – до 66 на сто. Сортът е ранен и подходящ и за биологичното земеделие.

С нова генерация сортове цветен памук с влакно, естествено оцветено в кафяво, се представи Институтът по полски култури в Чирпан. Новото направление в българската селекция на памук е съобразено с търсенето на този цвят влакно в световен мащаб. То е по-дълго и по-фино от стандартното, с висок екологичен и стопански ефект, твърдят авторите на сортовете „Егея“ и „Нике“. Важно е, че оцветяването е натурално, тъй като много хора имат алергия от изкуствените оцветители за памука. Работим по селекция на памук с естествено зелено влакно, каза гл. ас. Минка Колева от института. С по-висок продуктивен потенциал – над 200 кг от декар е сортът памук „Цветелина“.

Институт по полски култури Чирпан
Сортове цветен памук с влакно, естествено оцветено в кафяво, показа Институтът по полски култури в Чирпан

Институтът е създал и друг високодобивен сорт – „Пирин“, за който се чака сертификация. До 900 кг от декар са добивите от твърдата пшеница „Хеликс“, разработена от Чирпанския институт. Сортът е устойчив на полягане и на болести.  Съдържанието на протеин и глутен отговаря на изискванията за производство на качествени макаронени продукти.  Зърната са едри и с характерен жълт цвят. 

Институтът по растителни и генетични ресурси в Садово представи обикновена зимна пшеница сорт „Надита“, който ефективно използва азота. По този начин се снижава себестойността на продукцията, а стопаните получават по-добри икономически резултати.

Слънчогледовия хибрид „Деведа“ показа Добруджанският земеделски институт – Генерал Тошево. Хибридът е високодобивен, със съдържание на масло в семената 52%, обясни директорът доц. д-р инж. Илия Илиев. „Деведа“  е средноранен  и високодобивен – до 3,5 тона от хектар. Сортът е устойчив на мана и синя китка и средно устойчив на фома, фомопсис и алтернария. Висока масленост от 47-48% има и хибридът „Енигма CLP“, подходящ за отглеждане по технологията Clearfield. Този слънчоглед  дава добиви до 3,95 тона от хектар, устойчив е на най-икономически значимите болести.

Институт по царевицата Кнежа
До един тон от декар без напояване е добивът от сорта царевица „Кнежа 317“, обясни ас. Мария Лакова-Горнишка

За директно механизирано прибиране е разработен сортът обикновен зрял фасул „ГТБ Скития“ на Добруджанския земеделски институт. Зърната са бели и с отличен вкус, а съдържанието на протеин е над 20 на сто. Новият сорт е устойчив на блактериен и ореолов пригор и склеротиния. Добивите достигат до 2-2,5 тона от хектар.

До един тон от декар без напояване е добивът от сорта царевица „Кнежа 317“ на Института по царевицата в Кнежа. Ако се напоява, може да се приберат до 1200 кг от декар, обясни ас. Мария Лакова-Горнишка от института.  Нов сорт ечемик „Захир“, който надвишава със 7% стандартните добиви, показа Институтът по земеделие – Карнобат.

Нов сорт сини сливи „Пагане“, подходящи за прясна консумация и за сушене, създаде проф. Валентина Божкова от  Института по овощарство – Пловдив. Плодовете са едри – до 55 грама, виолетовосини на цвят. Узряват около 20 август и имат високо съдържание на сухо вещество и захари.

Самоопрашващ се черешов сорт „Алекстон“, резултат от кръстоска между „Ван“ и „Стела“,  създадоха доц. д-р Николай Христов и проф. дсн Васил Георгиев от Института по земеделие – Кюстендил.  С него могат да се създават едносортови черешови градини, без да са необходими  пчели и други опрашители.  Плодовете са едри, до 7,6 грама, узряват в края на второто десетдневие на юни, обясни гл. ас. д-р Симеон Крумов.  Сортът има добра устойчивост на напукване на плодчетата.

Споделете.

Коментирайте

Close