Вкуси България със SlowTours.bg

Намалиха с близо 200 хил. лв. субсидията на младите фермери

0

Държавен фонд „Земеделие“ изплати 1.42 млн. лева за Кампания 2017 по Схемата за млади земеделски стопани. Подпомагането е насочено към млади фермери, които са декларирали площи по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и са отбелязали участие по схемата за млади земеделци.

Парите, които младите фермери тази година получават, са с близо 200 000 лв. по-малко, отколкото в миналогодишната кампания. С около 400 е намалял и броят на младите земеделци, които имат подпомагане по схемата – през миналата година са били 3800 души, а за Кампания 2017 са 3400.

Допустими кандидати по схемата са млади земеделски стопани на възраст до 40 години към годината на първото подаване на заявлението. Субсидия се отпуска за първите 30 хектара, допустими по СЕПП, като плащането представлява надбавка от 25% от подпомагането на хектар по Схемата за единно плащане на площ.

В същото време Европейската комисия тръби, че младите фермери са във фокуса при планирането на новата европейска Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година. ЕК ще обърне специално внимание на младите фермери, обявиха на 5 юни в НДК министърът на земеделието Румен Порожанов и еврокомисарят по земеделие Фил Хоган след неформалната среща на агроминистрите от ЕС, част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС.

За да бъде стабилно и конкурентоспособно европейското земеделие, в него трябва да има възобновяване на поколенията. В момента под 6% от занимаващите се със земеделие са под 35 години, 56% са над 55 години, заяви министър Порожанов. А еврокомисарят Фил Хоган подчерта, че след 2020 г. при прилагането на ОСП в държавите членки за младите стопани задължително трябва да бъдат заделяни 2% от бюджетите за земеделие, вместо 0,8%, както досега.

Споделете.

Коментирайте

Close