Вкуси България със SlowTours.bg

Как да отгледаме богата реколта от батати (сладки картофи)?

0

Сладките картофи, наричани още батати, са вкусни и имат много благоприятни ползи за здравето от обикновените. И ако на места те са част от традиционното меню, у нас все още се считат за деликатес. Можем ли да ги отгледаме успешно и в България?

У нас сладки картофи батати се отглеждат само в най-южните части на страната – в районите на Ивайловград, Хасково и Харманли. В последните години земеделци в района на Садово също правят опити да произвеждат батати. Основните сортове, които се гледат в България, са родният № 9 и китайските Шен Ли 100 и № 169.

За качественото им отглеждане е необходимо да бъдат засадени върху равнинни или слабо наклонени места с глинестопесъчлива и наносна почва. Подходящи предшественици са фъстъци, фасул, пъпеши и дини. Желателно е при подготовката на земята да се направи дълбока есенна оран, а преди последната пролетна обработка да се внесе 3-4 тона на декар разложен оборски тор.

Предварително отгледаният разсад от кореноплодните трябва да се произведе няколко седмици преди засаждането на батати. За разсада са необходими здрави клубени с тегло над 200 грама. Рътенето им става в топли парници или топли лехи, защитени с двоен полиетиленов тунел. За засяването на 1 декар земя са необходими около 30 кг сладки картофи, които преди засяване е добре да бъдат обеззаразени за 5-10 минути с фундазол 0,1%.

Картофите за разсад се подреждат върху 8-10 см пласт от чист речен пясък. Бататите се поставят така, че да не опират един в друг. Покриват се с 4-5 см от същия речен пясък и се поливат обилно. В началото нужната температура в парниците е 30 градуса и постепенно трябва да спада, докато стигне 21-24 градуса. След около 14-20 дни се появяват кълнове с нежни коренчета, които се отделят от майчините растения и се пикират на 5/5 см в парници или лехи, покрити с полиетилен.

Засаждането на открито при този вид картоф става в средата на май месец. Спрямо сорта и плодовитостта на почвата, се преценява и разстоянието, на което разсадът ще бъде засят. Най-често се оставят 75-100 см между редовете и 30 до 45 см в редовете. Веднага след засаждане разсадът се полива.

БататиКартофът не е особено капризен, изисква редовна обработка на почвата и достатъчно влага, но трябва да се внимава, защото твърде високото количество вода може да навреди на растението. Необходимо е редовно да се махат появилите се плевели като за целта са достатъчни 2-3 окопавания през периода май-юни. Добре е бататите да се полеят 3-4 пъти през интервал 2-3 седмици.

Нужно е и добро подхранване, като е желателно да преобладават калиевите торове. Най-подходящото съотношение между азота, фосфора и калия е 1:2:3, които се съдържат в амониева селитра, двоен суперфосфат и калиев сулфат. Бататите са готови за изваждане, когато са узрели напълно. Лесно може да се ориентирате по повърхността на прореза – при неузрелите е влажна, а при узрелите – суха.

Картофите могат да бъдат извадени както с ръце, така и с плуг, но е много важно да се действа внимателно. Готовата продукция се сортира непосредствено след изваждането. При добра реколта може да извадите между 3 и 5 тона картофи от декар. За съхранението на бататите е необходимо да знаете, че не обичат висока влажност във въздуха, както и ниски температури. Препоръчва се да се съхраняват на сухо и проветриво място.

Споделете.

Коментирайте

Close