Вкуси България със SlowTours.bg

Защо е много важно облитането на пчелите в края на зимата?

0

Обикновено щом температурата надхвърли 12 градуса на сянка, пчелите излитат извън своя кошер. Процесът облитане може да се наблюдава и през януари, стига метерологичните условия да го позволяват, но по-често срещания вариант е това действие да се развива през последния зимен месец.

За всеки пчелар месец февруари носи доста задължения. Налага се да се положат усилия с цел успешното завършване на студения сезон на пчелните семейства. В този период майките започват снасянето, появява се пило, а също така може да се наблюдават и новоизлюпени пчели.

Заради физиологията на пчелите облитането е изключително важно, защото така те изхвърлят несмлените вещества. Задното черво на насекомите се прочиства от хранителните остатъци, а паралелно с това пчеларят изнася и мъртвите пчели от дъното на кошера, восъчните капки и всякакъв друг вид остатъци.

При оптимални условия медоносните насекоми успяват и сами да се справят с тази задача, но не винаги климатичните условия позволяват. Ако навън е твърде студено, се наблюдава т.нар. „късно облитане”. Тези обстоятелства могат да влошат състоянието на кошера и да причинят аномалии в живота на едно пчелно семейство.

Редно е да се изчистят заснежените части от кошера, защото  те вече нямат статута на твърда снежна покривка, а по-скоро са реална заплаха за живота на пчелното семейство. Влагата може да нанесе много щети върху медоносните насекоми,а точно в този сезон те не са в състояние сами да вентилират жилището си. За да се избегне пагубния резултат е редно пчеларят да премести кошера на достатъчно топло и чисто място с пряк достъп на слънчева светлина.

Ако времето е много лошо и облитането е затруднено, а също и когато при оглед и прослушване се установят аномалии в живота на пчелното семейство, кошерът трябва да се внесе в топло помещение Оптималните условия са в помещението температурата да бъде между 20 и 25 градуса по възможност без наличието на каквито и да било други предмети, чието отсъствие прави работния терен по-лесно достъпен. При наличие на такива условия, дори и в изключително студени дни, пчелните семейства могат безпрепятствено да правят облитане.

Добра идея е кошерът да се разположи на поставка срещу прозореца в избраното от вас помещение, за да може да се осигури нужната светлина. Нужно е входът на кошера да се отвори, а самото гнездо да се открие. В момента, в който насекомите почувстват топлината, те ще започнат да излизат и да се прочистват.

Имайки предвид разположението на кошера, е нормално пчелите да се устремят към идващата от прозореца светлина и неминуемо да се блъскат в стъклото. За да предотвратите това е нужно да изпънете тензух върху прозореца, разположен срещу кошера, а  другите прозорци в стаята е добре да бъдат затъмнени.

В моментът, в който започне облитането, пчеларят може да се възползва от освободилите се кошери и щателно да провери тяхното състояние и да отстрани потенциални нередности. В случай на нужда, пчелното семейство може да бъде преместено в друг кошер, който разполага с чисти пити нектарен мед и прашец.

Пчелите, които са се събрали по тензуха лесно се събират и се връщат обратно в кошера. Нужно е да знаете, че не е препоръчително пчелният дом веднага да бъде изкаран на открито. По-добър вариант е да се премести в помещение с температура от порядъка на 7-8 до около 10 градуса. Пчелите ще имат нужда от около 4 часа, за да оформят зимното си гнездо при така създалите се обстоятелства – идеален момент за облитане на друго пчелно семейство.

 

 

Споделете.

Коментирайте

Close