Вкуси България със SlowTours.bg

Как да предпазим ябълките от мана и струпясване

0

През април трябва да сте приключили с резитбата, да сте почистили овощната градина и да сте засадили младите дръвчета. Ако сте се справили с всички тези задачи, е време да се погрижите за растенията, за да ги предпазите от вредители. Този месец са необходими редовни пръскания и специални грижи, които ще предпазят младите дръвчета от струпясване или брашнеста мана.

Какво представлява струпясването по ябълките?

Струпясването е сред най-разпространените болести по ябълките и крушите. Причина за появата на болестта е гъбичката „Venturia inaequalis Cooke“, която при благоприятни условия за развитие може да унищожи цялата реколта. Още след напъпването на дърветата, те са застрашени от болестта, която продължава до окапването на листата. Засяга предимно листата и плодовете, а в по-редки случаи зелените леторасти.

Как да разпознаем признаците на болестта?

Когато листата са заразени се появяват кафеникавозелени петна, които могат да се оприличат на плесен. Много често се характеризират с точковидни, неправилно закръглени форми. Заразените листата пожълтяват и падат. Когато се засегне плодът, също се образуват подобни петна, които в по-късен етап некротират. Когато налепът изчезне се откриват тъкани на кората, които са изменени корковидно. Засегнатият участък от плода губи способността да нараства и се деформира, а тъканта видимо се напуква. Тези плодове, освен че се различават от здравите, не могат да се съхраняват по-продължително време.

Въпреки че болестта рядко засяга зелените леторасти, е възможно да забележите леки подутини, които по-късно се разглеждат като раковинни повреди. Разбира се, има и някои сортове, които са устойчиви на болестта като Флорина, Приам, Джонатан, Присила и Английска ренета, Молиз делишес, Глостер и др. Сред най-силно чувствителните към болестта сортове са: Червена и Златна превъзходна, Айвания и Сраткримсон.

За да предотвратите появата на болестта, трябва да направите две пръскания преди цъфтежа, едно в края и няколко след като отмине. Препаратите, които се предлагат най-често в борбата със струпясването по ябълките, са изключително разнообразни и имат различен карантинен период, затова е необходимо да изпълнявате точно указанията на листовките. Част от препаратите с предпазващо действие са: Шампион ВП (0,2%), Фолпан 80 ВДГ (0,15%), Тирам 80 ВГ (0,21%), Скор 250 ЕК (0,02%), Дитан М 45 (0,03%) и много други.

За да постигнете лечебно и предпазно действие, потърсете някой от следните продукти за растителна защита: Болеро 12 ЕК (0.06%), Дискус ДФ (Строби ДФ) (0,02%), Фоликур 25 ВГ (0,04%), Шавит Ф71,5 ВП (0,2%), Шавит Ф72 ВДГ (0,2%) и др.

Какво представлява брашнестата мана?

Брашнестата мана се появява благодарение на гъбичката Podosphaera leucotricha Ellis & Everhart. Тя засяга всички части на ябълковите дръвчета – леторасти, листа, цветове, но по-рядко засяга самия плод. За да се развие болестта е необходима висока влажност на въздуха, която се задържа по-дълго време в районите с водоеми или след обилни валежи. В районите с по-сух климат болестта рядко се разпространява или засяга много малка част от дръвчетата.

Как да разпознаем признаците за поява на брашнестата мана?

Болестта се проявява в две форми – системна и локална. Когато дръвчетата са засегнати от системната форма, която се появява още през пролетта, заразените пъпки прекъсват развитието си. В случаите, когато се развият леторасти, те имат белезникав цвят и нагънати листа, които в последствие изсъхват и опадат.

При локалната форма заразата може да обхване всички зелени части. Получават се сивобелезникави налепи, които не са правилно закръглени. По-късно потъмняват. Когато болестта засегне плодовете, се наблюдават мрежести напуквания по повърхността им.

Някои сортове като Молиз делишес, Старк, Глостер или Фуджи притежават умерена устойчивост срещу болестта. Други като Демократ, Прима и Озарак голд са сред сортовете, които са високо устойчиви срещу брашнестата мана.

За да се справят с болестта, опитните овощари съветват да се използват агротехнически и химически средства. Първото напръскване на дръвчетата трябва да се извърши преди пъпките да се разпукат. Може да съчетаете следващите две пръскания с тези срещу струпясването. В края на цъфтежа също се пръска, а след това се правят допълнителни 7-8 следцъфтежни пръскания. Ако пръсканията за струпясване съвпадат с тези против брашнестата мана може да използвате препарати, които са ефективни и при двата вида болести.

Препоръчителните препарати, които имат предпазно действие са: Кумулус ДФ (0,6% – 0,9%), Полсулклор 80 ВП (0,9%) и други. Продуктите, които освен растителна защита имат и лечебно действие са: Шавит Ф75 ВДГ (0,2%), Шавит Ф71,5 ВП (0,2%), Байфидан 250 ЕК (0,015%), Болеро 12 ЕК (0,06%), Дискус ДФ (Строби ДФ) (0,02%), Кумулус ДФ (0,6-0,9%) и други. В зависимост от продукта, които използвате карантинния период може да започва от 2 седмици и да продължи до 2 месеца.

Споделете.

Коментирайте

Close