Как да разширим напролет пчелните семейства

0

Когато на пчелните семейства са осигурени оптимални условия за развитие (храна, топлина, обем), количеството на пчелите и пилото бързо се увеличава. За да не се задържа развитието им, се налага разширяване.

Ако пчелите са запълнили последните междурамия и на предпоследната пита от вътрешна страна има снесени яйца, семейството е за разширяване. За целта в ранна пролет се използват правилно изградени (от предни години) пити със светло- или тъмнокафяв цвят. Питите, в които е отглеждано пило, по-добре задържат топлината и пчелната майка бързо ги усвоява.

Разширяване на пчелните гнезда

Затоплянето на времето и сравнително добрият приток на нектар са условия, благоприятстващи восъкоотделянето при младите пчели работнички. Наблюдава се т. нар. “побеляване”, т. е. отлагане на пресен восък върху летвичките на рамките, върху мостчетата на питите и т. н. При това положение пчелните гнезда може да се разширяват с рамки, в които са монтирани восъчни основи. Така отделеният от пчелите восък се оползотворява за изграждане на нови пити.

Кошерите система Дадан-Блат се разширяват постепенно

Кошерите система Дадан-Блат се разширяват постепенно с отделни пити до запълване на плодника. В началото се използват изградени с по-тъмен цвят пити, които се поставят до последната пита с пило. Силните семейства може да се разширят едновременно с две изградени пити. Периодично (през 5 – 6 дни) се прави проверка и ако по тези пити има снесени яйца, те се преместват навътре в гнездото. На тяхно място се поставят други.

При наличие на восъкоотделяне разширяването се прави с рамки с восъчни основи. За да бъде питата изградена бързо и качествено, рамката с основа се поставя до пилото, за предпочитане открито пило. Знае се, че младите пчели, които хранят пилото, отделят и восък. Новоизградените пити се преместват по-навътре в гнездото, а на тяхно място, ако восъкоотделянето продължава, се слагат други за градеж.

Разширяването на пчелните семейства, заселени в многокорпусни кошери, става с цели корпуси, предварително заредени с правилно изградени потъмни пити. Ако семейството има нужда от храна, в този корпус се поставят пити с мед. За по-бързото усвояване на втория корпус за предпочитане е да се разпечатват участъци от меда по питите и да се напръскат с топла вода. По този начин пчелите, привлечени от храната, бързо заемат питите, а майката, търсейки топлина, се качва в него и започва да снася.

Отстраняване на много старите и неправилно изградени пити, които подлежат на бракуване

Това се извършва по време на прегледите и разширяването на пчелните семейства. Когато питите са празни се изваждат, а когато по тях има мед се преместват в края на гнездото или зад преградната дъска, като медът се разпечатва и напръсква с топла вода.

Поставяне на строителна рамка

Строителната рамка се поставя при наличие на восъкоотделяне. Освен за получаване на чист восък, тя се използва и за борба с акара по пчелите.

Съветите за пчелари са от най-новата книга “Сезонна работа в пчелина” на проф. Иванка Желязкова, ръководител на катедрата по пчеларство в Тракийския университет. Публикуваме ги с разрешението на авторката.

Споделете.

Коментирайте

Close