Caryx

Как да се погрижим за новосъздадените пчелни семейства

0

През юли трябва да се обърне внимание на новосъздадените през май и юни пчелни семейства. Целта е до есента да се развият нормално, да имат запаси от мед и прашец и да отгледат достатъчно пило. При необходимост те се подсилват с 1-2 пити със запечатано пило, взети от здрави семейства.

Грижи за новосъздадените пчелни семейства

За по-добро зимуване отводките може да се групират по две в един кошер, като се осигури плътна отвесна преграда и отделни входове (най-добре в различни посоки). Грижите за пчелните семейства през юли оказват влияние върху успешното зимуване и нормалното развитие и състоянието им през следващата година.

Подхранване на пчелните семейства

В райони, където няма поддържаща паша, в края на юли пчелните семейства се подхранват, за да се стимулира яйценосната дейност на майките. Използва се рядък захарен разтвор (1,5:1). В противен случай пчелната майка спира яйцеснасянето и в семействата остават физиологично стари пчели, които измират преди зазимяването. Важно е да не се забравя, че когато пашата намалее, прегледите и подхранванията на пчелните семейства се извършват сутрин рано или надвечер.

Производство и придаване на пчелни майки

В началото на месец юли съществуват оптимални условия за отглеждане на пчелни майки. Когато пашата е слаба, семействата задължително се подхранват до запечатване на маточниците. Получените пчелни майки могат да се използват за подмяна там, където е необходимо, или да се придадат в малки семейства (осигурява им се всичко необходимо за нормално иззимуване), т. е. оставят се на пчелина като запасни майки.

Получаване на прашец

През юли пчеларите могат да съберат ръчно известно количество прашец – главно от царевицата чрез изтръскване на метлиците. Независимо, че хранителната стойност на прашеца от царевица е по-ниска, той успешно може да се използва за подхранване като се смесва със захарен разтвор или медно-захарно тесто. Полученият прашец задължително се изсушава на сянка и се съхранява при хладилни условия или като се залее с мед.

Центрофугиране на пити с мед

При наличие на паша пчелите бързо запълват магазините и корпусите с мед. Питите със зрял (запечатан) мед се центрофугират и се връщат в кошерите. Центрофугирането се извършва в затворено помещение, като се вземат всички необходими мерки срещу възникване на пчелна кражба. Когато пашата е последна за района центрофугираните пити може да се върнат в пчелните гнезда, за да ги почистят пчелите.

Съветите за пчелари са от най-новата книга „Сезонна работа в пчелина“ на проф. Иванка Желязкова, ръководител на катедрата по пчеларство в Тракийския университет. Публикуваме ги с разрешението на авторката.

Споделете.

Коментирайте

Close