Вкуси България със SlowTours.bg

Корейска фирма планира отглеждане на лечебния корен женшен в България

0

Корейски предприемачи обмислят да започнат отглеждане на лечебния корен женшен в България, стана ясно след срещата на корейския бизнесмен Джон Парк и заместник-председателя на Българо-корейската търговско-промишлена палата Пламен Камбуров със зам.-министъра на земеделието Георги Събев.

Заместник-министърът е представил огромния потенциал на страната ни за производство на билки. България е най-големият производител на билки и подправки в Европейския съюз. Страната ни от години държи първото място в ЕС – и като производител, и като износител на лечебни растения и подправки. През 2019 г. европейската статистическа агенция Евростат обяви, че в страната ни за година са отгледани общо 81 хил. тона ароматни и медицински растения, както и подправки. Според организацията “Информация и природозащита”, България е на трето място в света по производство и износ на билки.

Корейският женшен съдържа тринадесет различни активни съставки, които допринасят за повече жизненост и енергичност.Той осезаемо повишва тонуса и енергията, подобрява рефлексите и намалява умствената умора. Насърчава сърдечно-съдовата дейност и стимулира имунната система. Има свойството да регулира дишането по време на спортни дейности, като така позволява не само икономия на енергия, но и осезаемо увеличава силата и издръжливостта по време на натоварвания с висока интензивност. Може да окаже благоприятно въздействие при хронично изтощение, диабет тип 2, еректилна дисфункция и слаба памет, както и при различни продължителни и хронични заболявания.

Георги Събев, корейски женшен

Зам.-министър Георги Събев представи потенциала на страната ни за производство на билки

Почвата и климатът за развитие на многогодишното растение у нас са повече от благоприятни. Неотдавна южнокорейската компания “Панакс Тек”, която има 30-годишна история у нас, предприе създаването на Българска женшен асоциация и училище, в което фермери се обучават как да отглеждат органично растението. През 2015 година компанията стартира Женшен проект, започвайки с няколко тестови стопанства в различни региони на България. Един от младите предприемачи, който се зае с отглеждането му, е русенският фермер Даниел Петров.

“Доста капризна култура е женшенът, но резултатите са много добри”, разказва Петров. Засега е засял два декара с лечебното растение в землищата на Русе и Разград. Женшенът се отглежда на малка площ, но добивът от нея е доста голям, допълва младият фермер. “Не е бързо производството, но печалбата е несравнима – нито шафранът, нито лавандулата предлагат такава печалба. Отглежда се абсолютно биологично и не изисква никакви третирания. В това отношение също е рентабилна за отглеждане култура”, коментира още Петров.

“България – страната на хилядите билки, предлага отлични условия за отглеждане и производство на женшен. Г-н Джон Парк, с когото проведох срещата, е корейски бизнесмен с ясна визия и мисия и работи за доброто име на страната ни в Южна Корея. Вярвам, че комбинацията от неговите идеи и даденостите на страната ни, могат да носят устойчиви ползи за България и за двустранното ни сътрудничество!”, коментира зам.-министър Георги Събев. От МЗХГ отказаха повече информация за плановете на корейските предприемачи заради тайната на търговските преговори.

Споделете.

Коментирайте

Close