Вкуси България със SlowTours.bg

Родни производители показаха наши продукти на пазар в Брюксел

0

Първи фермерски пазар с български продукти подредиха 17 наши производители в Деня на Съединението – 6 септември, пред Европейския парламент в Брюксел. Инициативата е на евродепутата Момчил Неков, който в партньорство със „Slow Food България“ съдейства на българските производители и фермери да регистрират продуктите си по европейските схеми за качество.

Фермерски пазар Брюксел

Дешка Кротева и Георги Мутафчиев обясняват на клиенти качествата на своите продукти

„Все повече потребители са загрижени и за поддържане на разнообразието на селскостопанското производство в Европейския съюз. Схемите за географски означения на храните са механизъм за защита на интелектуалната собственост върху хранителните продукти. Те имат за цел да постигнат справедливо възнаграждение за хората, допринесли за съхранението на съответния специфичен продукт или култура. Трябва да бъдем по-активни, само така ще защитим българските традиционни храни и продукти, заяви Неков.

Фолклорен ансамбъл от село Куртово Конаре откри събитието с народни песни от различни етнографски области. Пред сградата на Европейския парламент се изви дълго хоро, в което се включиха родни производители, българи, които живеят в Брюксел и хора, привлечени от фермерския пазар.

На щандовете бяха изложени различни колбаси, сирена, лютеници, чай, лук, вино, пестил. Радостина Донева показа колбаси от месо от Източнобалканска свиня, която е единствената запазена в България аборигенна порода свине. Има исторически данни, че това уникално животно се е появило по нашите земи още преди 2500 години. Породата не се среща в други страни, изключително типична е за България. В резултат на подвижността на прасетата и тяхната храна (подземни части на растенията и и богатите на растителни мазнини жълъди), месото на Източнобалканските свине е с доказани диетични свойства. Съдържа ценните Ω-6 и Ω-3 есенциални мастни киселини.

колбас от месо на Източнобалканска свиня

Радостина Донева и съпругът й Явор показаха вкусно филе от месо на Източнобалканска свиня

Владислав Велев от град Елена изложи еленски бутове собствено производство. Еленският бут е сурово-сушен деликатес, в приготовлението на който не се ползват подобрители, изкуствени оцветители и консерванти. Той се прави по стара технология, предавана от поколение на поколение.

Най-добрите бутове, със средно тегло между 12-14 кг, се приготвят от прасе, което е гледано почти година до 160-170 кг живо тегло. Бутовете се осоляват добре и се поставят в дървени съдове, където престояват близо 40 дни. След това се изваждат, измиват се, и се закачат да съхнат на проветриво място – най-често в миналото това са били чардаците на еленските къщи. Съхненето на бутовете може да продължи и до 2-3 години, и колкото повече минава времето, толкова Еленският бут става по-вкусен.

Дешка Кротева от с. Горно Драглище се включи в пазара със своя Навпавок, наричан още „Меурче от Разложко“. Това е сурово-сушен колбас, приготвян от свинско месо в периода декември – януари. За неговото приготовяне се използва бонфиле, контрафиле, бут и врат от прасета, отглеждани не повече от една година. Технологията изисква да се използва прясно незамразявано месо от животни от породата Българска бяла. Месото се подправя със сол и комбинация от кимион, копър и кориандър. Използват се сухи семена, които според традицията в региона преди смилането леко се запичат, за да се получи по-силен аромат. Напълнените мехури се сушат в продължение на 3-4 месеца върху дървени скари на проветриво място. През април готовите колбаси се пренасят във фино пресята дървена пепел и така могат да се съхраняват до следващата зима. Тъй като се прави от най-качественото месо на прасето, колбасът е бил „перлата“ на всяко домакинство.

Жените от село Куртово Конаре показаха уникалните сортове куртовска капия и куртовски розов домат, както и приготвени от тях лютеници и апетитки. По местни предания дядо Александър Димитров от Куртово Конаре е пренесъл семена на пипер от Унгария и след кръстосване с пипер от няколко сорта се е получила Куртовската капия. Пак благодарение на дядо Александър, у нас са били пренесени семената от първите ранни червени домати в България. Легендата разказва, че е пренесъл доматеното семе от Цариград в бастуна си.

Зелено сирене от Черни Вит показа Сиана Димитрова, чието семейство единствено у нас произвежда деликатеса. Прочутото плесенно сирене се приготвя от отлежало (за поне 60 дни) бяло саламурено сирене, получено от непастьоризирано овче мляко от Тетевенска или Каракачанска овца. Млякото трябва да бъде от животни, отглеждани със свежа лятна паша на планински ливади и зимен фураж от сено, слама и царевица.

Зелено сирене от с. Черни Вит

Зеленото сирене от с. Черни Вит е едно от малкото плесенни сирена на Балканите

Зеленото сирене е традиционен продукт, познат от района в продължение на векове. Сиренето се е произвеждало ежедневно от овчарите и се е съхранявало в плътно затворени дървени качета, направени от липова дървесина. В края на есента, с прибирането на животните са се прибирали и качетата със сирене. Складирали ги в мазето, където се поддържа постоянна влага и температура около 10 градуса. В резултат на дългото съхраняване на продукта в дървените качета саламурата на сиренето постепенно се е отцеждала през порите на дървото. При отварянето на качето хладният и влажен въздух прониквал до сиренето и повърхността на парчетата сирене постепенно се покривала със синьо-зелена плесен. Оттам и наименованието, което местните хора му дали – зеленясало сирене.

Зеленото сирене от Черни Вит е единственото плесенно сирене на Балканите и едно от трите сирена в Европа, в което плесента се развива спонтанно. Поради тази причина от 2007 г. то е един от президиумите на Slow Food.

Висококачествени сирена предложи на пазара в Брюксел и Георги Мутафчиев от елитната ферма за кози „Козле ООД“. Тя се намира в района на град Банско и в нея се отглеждат 200 кози майки. Преобладават местна-дългокосместа коза и калоферска-дългокосместа коза,чиито продукти са с много високо качество. Мандра „Козле“ се намира в град Разлог и в нея се преработва млякото, добито от собственото стадо. Продуктите на „Козле ООД“ са биосертифицирани от Ecogruppo Italia. Към момента асортиментът от продукти обхваща прясно козе сирене, зряло козе сирене, натурално козе кисело мляко и пастьоризирано козе мляко.

Странджански чай

Странджанският чай има многобройни лечебни свойства

Киро Проданов показа Странджански чай – рядък вид защитено растение, прочуто с мощните си лечебни свойства. За производство се използват само култивирани растения, а семената са от естествените находища на вида в планината Странджа.

Известността на билката като „странджански кримски чай“ и „странджанска виагра“ се дължи най-вече на лечебните му свойства – антивирусното и антибактериално действие, укрепващо имунната система. Спиртният извлек от чая помага при всякакви възпаления.

Реселешки воден лук показа на пазара Атанас Атанасов. Вкусът на лука е свеж, нелютив, сладникав. Подходящ е за директна консумация в прясно състояние, приготвяне на печива, салати, плънки за ястия и др. Сортът е възникнал и се отглежда в и около с. Реселец, община Червен бряг, област Плевен.

Фермерски пазар Брюксел

Български народни песни огласиха площада пред Европейския парламент

Качеството и характерният вкус на Реселешкия лук се определя от обилното поливане с вода от местните реки Ръчене и Белилката. За да се осигури оптимално поливане на насажденията, площите с Реселешки воден лук са разположени до реката или има изградени напоителни вади.

На пазара бяха подредени още вино гъмза от Сухиндол, Габровски пестил, направен от сини сливи маджаркини, сладко от глухарчета.

Споделете.

Коментирайте

Close