Как ще засегне земеделието търговското споразумение между ЕС и Япония

0

Търговското споразумение между Европейския съюз и Япония ще влезе в сила през февруари 2019 г., но за него у нас се знае твърде малко. След като пропадна приемането на такова споразумение между ЕС и САЩ, известно като Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), а всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) бе прието, сега е на път да влезе в сила подобно споразумение с Япония.

Как търговското споразумение с Япония ще засегне земеделието и храните в ЕС?

“С него ще се създаде свободна зона за търговия, която ще обхване 635 милиона души и почти една трета от общия световен брутен вътрешен продукт”, изтъкват от Представителството на Европейската комисия в България. Япония е четвъртият по големина пазар за износа на селскостопански продукти от ЕС. Износът на селскостопански продукти от ЕС за Япония повече от двадесеткратно превишава този на Япония за ЕС.

Европейските фирми обаче се сблъскват с многобройни търговски пречки при износа си за Япония. Споразумението за икономическо партньорство ЕС-Япония ще позволи на фермерските общности и производителите на храни и напитки от ЕС да получат улеснен достъп до японския пазар и повече възможности за продажба на своите продукти на 127-те милиона японски потребители.

Европейските продукти са предпочитани от японците

Японските потребители са любители на висококачествените европейски продукти, като например вина, сирена, шоколад, свинско месо и макаронени изделия. В същото време Япония налага високи мита върху вноса на тези и други европейски хранителни продукти и напитки:

 • 30—40 % върху сирената;
 • 38,5 % върху говеждото месо;
 • 15 % върху вината;
 • до 24 % върху макаронените изделия;
 • до 30 % върху шоколада.

Споразумението за икономическо партньорство ЕС – Япония ще доведе до автоматично премахване още от първия ден на митата за повече от 90 % от селскостопанския износ на ЕС. Това ще направи европейските продукти по-общодостъпни и дори по-атрактивни за японските потребители.

Япония ще признае над 200 европейски географски означения

ЕС е крупен производител на регионални хранителни продукти и напитки с отличително качество, като например сиренето рокфор, балсамовия оцет от Модена, испанското сирене манчего, ирландското уиски.

Голяма част от тези продукти за защитени по европейските схеми за качество и се ползват със специален статут, известен като „географско означение“. То гарантира на потребителите автентичността на съответните продукти.

България има регистрирани като защитено географско указание (ЗГУ) “Горнооряховски суджук” и “Българско розово масло”. Имаме ЗГУ и за вината от Дунавската равнина и Тракийската низина. Като храни с традиционно-специфичен характер са регистрирани “Кайсерован врат Тракия”, филе “Елена”, “Панагюрска луканка”, роле “Трапезица”, “Пастърма говежда”.

Предвижда се Япония да признае над 200 европейски географски означения, подбрани от държавите членки на ЕС, заради тяхната реална или потенциална експортна стойност на японския пазар. Единствено за продуктите, които се ползват с такъв статут, ще бъде позволено да се продават в Япония под съответното наименование. По този начин ще бъде незаконна продажбата на имитации.

Това ще позволи:

 • защитени по европейските схеми за качество продукти да получат пълно признание на японския пазар;
 • европейските производители и износители да бъдат подпомогнати при разработването на маркетинговата им
  стратегия в Япония;
 • японските потребители да получат гаранция, че купуват автентичния европейски продукт.

Какви предимства носи споразумението с Япония за европейските фермери?

С търговското споразумение между ЕС и Япония:

 • ще се премахнат автоматично митата върху вината;
 • значително ще се понижат японските мита върху износа на свинско месо от ЕС — основния селскостопански продукт, изнасян от ЕС, в стойностно изражение;
 • ще се намалят японските мита върху говеждото месо;
 • ще се отвори японският пазар за европейските сирена;
 • ще се увеличат японските квоти за износ от ЕС на малц, картофено нишесте, обезмаслено мляко на прах, масло и суроватка. 

Споразумението за икономическо партньорство EС-Япония ще разкрие възможности за търговия с преработени храни, като например макаронени изделия, шоколади, сладкарски изделия и бисквити. Износът на тези продукти от ЕС за Япония е на стойност половин милиард евро годишно.

Какви са последствията за потребителите от търговското споразумение между ЕС и Япония?

Както и при всички други търговски споразумения на ЕС, споразумението с Япония няма да се отрази неблагоприятно на европейските стандарти за безопасност на продуктите. Подобно на ЕС, Япония притежава много строги продуктови стандарти, включително за храните и селскостопанските продукти.

В редица области японските стандарти са по-строги от международните, затова европейските потребители могат да бъдат спокойни, че хранителните продукти и напитките с произход от Япония се подчиняват на строги изисквания, уверяват от Еврокомисията.

Всички храни, внасяни в ЕС, включително тези от Япония, трябва да отговарят на стандартите на ЕС за безопасност на храните и на изискванията на законодателството на ЕС.

Третирано с хормони говеждо месо и ГМО

С търговското споразумение между ЕС и Япония няма да се променят правилата на ЕС за третираното с хормони говеждо месо, нито тези за ГМО. Японските потребители споделят по отношение на ГМО същите опасения, каквито изпитват и европейските потребители.

Подобно на ЕС, Япония е подчинила ГМО на стриктно законодателство. ЕС разрешава вноса на говеждо месо с произход от Япония, която, подобно на ЕС, забранява използването на хормони в него. 

Споделете.

Коментирайте

Close