БАБХ спешно купува за 1,4 млн. лева препарати за откриване на Африканска чума по свинете

0

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще купи по спешност препарати за откриване на Африканска чума по свинете. Обявената обществена поръчка е за доставка на 56 004 дози от т. нар. PCR диагностикуми за изпитване на проби за опасното заболяване. За необходимите препарати БАБХ ще плати почти 1,4 милиона лева.

Преди дни агенцията е обявила процедура за пряко договаряне само с една конкретна фирма – „Асклеп Фарма” ООД. Месец по-рано същата компания е спечелила конкурса по Закона за обществените поръчки, но тъй като отпадналите кандидати обжалват, в БАБХ са решили да минат към пряко договаряне със същата фирма.

Заради обжалването не е възможно да се спазят сроковете по Закона за обществените поръчки и е необходимо да се мине към договаряне без предварително обявление, мотивират се от БАБХ в документацията.

БАБХ

Поради липса на ваксина и лекарствени средства срещу болестта Африканска чума по свинете (АЧС), единствен метод за вземане на навременни мерки е ранното откриване на заболяването. Това може да стане единствено чрез лабораторни изследвания и е нужно снабдяване с препарати, допълват от БАБХ.

„Асклеп Фарма” ООД е обявена за победител в конкурса с решение на комисията от 20 ноември 2018 г. За доставка на диагностикумите са подадени общо четири оферти – на „Възраждане – Касис” ООД, „Диамед” ООД, „Лабор Диагностик” ДЗДД и класираната първа „Асклеп Фарма” ООД.

За разлика от “Глобал вижън”, която БАБХ избра през лятото за спешна доставка на препарати за изследване на чума по овцете и козите, и която се оказа фирма за компютри без никакъв опит във ветеринарномедицинската дейност, “Асклеп Фарма” ООД съществува от 11 г. и е приемник на “Асклеп” ООД, създадена през 1992 г., за да търгува на едро с ветеринарномедицински продукти.

В края на октомври БАБХ обяви още една обществена поръчка за доставка на общо 19 200 дози препарати за изследване на антитела и антигени на Африканска чума по свинете. Стойността на поръчката е 148 032 лв.

Междувременно БАБХ качи на сайта си информация за изследваните проби за болестта  в районите на Берковица, Ловеч, Велико Търново,Русе, Шумен, Варна, Бургас, Кърджали, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Смолян,Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, София. Пробите са изследвани в периода октомври –декември, нито една от тях не е положителна.

Според доклада на Европейската комисия от 11 декември за обявените в ЕС огнища на болести, в България е обявено едно огнище на АЧС при домашни прасета и 4 при диви свине.

Споделете.

Коментирайте

Close