Вкуси България със SlowTours.bg

Търговското споразумение ЕС-Китай ще защити 100 храни от имитации

0

Търговското споразумение между Европейския съюз и Китай ще защити от имитации на китайския пазар 100 вида храни, защитени с географски означения по европейските схеми за качество. По същия начин 100 китайски продукта ще бъдат защитени в ЕС и така ще се гарантира взаимно зачитане на най-доброто от двете земеделски традиции.

Сред китайските храни, които влизат в обхвата на споразумението, са различни видове китайски чай, ориз, оцет, портокали, лимони, помело, круши, ябълки, стафиди, чесън, джинджифил, гъби и др. Сред европейските продукти са бири от Чехия и Германия, вина от Франция, Италия и Испания, моцарела от биволско мляко, сирена тип пекорино, горгондзола, фета, зехтини, прошуто, сьомга и др. Няколко български продукта също ще получат защита от имитации в Китай – българското розово масло, вина от Тракийската низина и от Дунавската равнина.

Географското означение е отличителен знак, използван за продукти, които имат специфичен географски произход и притежават качества или репутация, които се дължат на този произход. Споразумението между ЕС и Китай ще осигури важна защита на правата върху интелектуалната собственост на продуктите, ще спре използването на изрази като „вид“, „тип“ , “стил”, “имитация” и други.

Според проучване, поръчано от Комисията през 2013 г., продуктите с географско означение се продават средно два пъти по-скъпо от храни и напитки без подобна защита. Освен това Китай е пазар с висок потенциал за растеж за европейските храни и напитки. Така търговското споразумение ще бъде от полза за европейските производители и се очаква да даде тласък на селските райони, където се произвеждат тези продукти.

Търговското споразумение между Брюксел и Пекин е първото значително двустранно търговско споразумение между Евросъюза и КНР. Преговорите за по него продължиха 10 години, а Съветът на ЕС разреши подписването му в понеделник. След това то ще трябва да получи съгласието на Европейския парламент. Четири години след като влезе в сила, обхватът му ще се разшири, за да обхване допълнителни 175 продукта със защитени географски означения. Споразумението включва и механизъм за добавяне на повече храни и напитки на по-късен етап.

 

Споделете.

Коментирайте

Close