Вкуси България със SlowTours.bg

Засадете малините и новите овошки

0

Време е да оберем дюлите и мушмулите

В края на октомври и началото на ноември беритбата на късните сортове круши и ябълки е към края си, но започва беритбата на дюлите. Препоръчва се да се оберат мушмулите, след преминаването на първите една или две есенни слани, а след беритбата им дръвчетата и градината да се почистят от счупените клони. След почистването се преминава към обработване на почвата.

През есента почвата се обработва веднъж годишно с по 30 – 40 г карбамид на кв. метър, а през една година се подхранва с 2-4 кг оборски тор, 30-50 г калиев сулфат и суперфосфат – 50-70 г. По този начин изнесените с готовата продукция хранителни вещества се възстановяват и младите дръвчета се развиват нормално и редовно дават плод.

Веднага след листопада, се засаждат новите овощни дръвчета. Когато дръвчетата се отглеждат в дворно пространство, трябва да се избере внимателно мястото. Дупките за засаждане, трябва да са изкопаят правилно, а почвата да се подхрани и полее, за да се развива нормално младото дръвче. Овощарите любители трябва да внимават при засаждане на разнообразни видове и сортове. Предварително трябва да се уверят, че мястото е достатъчно и че осигурява необходимите условия за вида на дръвчето. Желателно е, да се избягва засаждане на различни видове дръвчета на прекалено близки разстояния, понеже по време на растежа им, короните се преплитат и дръвчетата започват борба, за да не загинат.

След листопада се засаждат новите овощни дръвчета

Общоприет принцип е овощните дръвчета и храсти да се обособят в отделна част на двора. По този начин се улесняват грижите за дръвчетата, например при пръскане с препарат за вредители, не се засягат зеленчуците. По време на засаждането се разделят на високи, средни и ниски, като това разделение позволява, всички дръвчета да използват равномерно слънчевите лъчи. Отново на първо място любителите овощари, трябва да вземат предвид нуждите от жизнено пространство на дръвчетата. Растежът на дръвчетата зависи от подложките, на които са присадени. Затова при покупката им се избира внимателно.

За дворните пространства се препоръчват тези, които имат по-слаб растеж. Ябълките и крушите, които са присадени върху израснали от семка ябълки и круши, стават прекалено високи, затова е препоръчително, ябълката да се присажда на слабо растяща подложка, като М9, М26, М27,ММ106 и ММ111. За да станат по-ниски крушите се присаждат на дюлеви подложки МА или ВА29. Разстоянието между крушите и дюлите трябва да е 4 – 4,5 метра, а между ябълките около 5 метра. Ако посаждате кайсиеви или сливови дръвчета на семенни подложки, оставете разстояние между тях около 5,5 -6 метра, а при черешовите дръвчета – 7 метра.

Препоръчително е дръвчетата да не се засяват плътно до границите на дворното пространство, за да се избегнат конфликти със съседите. Прието е, че при дръвчета достигащи височина до 3,5 метра, трябва да се засадят на разстояние около 3 метра. При средно стъблените, които израстват до 2,5 – 3,5 метра, необходимото разстояние е 1,5 метра, а 1 метър е нужното пространство при ниските дръвчета израстващи до 2,5 метра.

В някои случаи, съседни стопанства могат да се възползват от изключително разнообразни комбинации, позволяващи да се засадят различни сортове дръвчета, които взаимно се опрашват. Подобен тип опрашване се наблюдава при ябълковите сортове „Златна превъзходна”, „Червена превъзходна” и „Айвания”, добра комбинация са сортовете „Примруж” и „Грени Смит”, както и много други. Ако спазвате тези принципи, несъмнено ще се радвате на добра реколта.

Време е за засаждане на малините

Освен през есента, малините се засаждат и пролетта, но най-подходящото време започва от втората половина на октомври до първите ноемврийски дни. Причината е, че през есенните дни малините се вкореняват по-добре. Препоръчва се предварително да се обработи почвата през септември, но в случай, че сте пропуснали момента, може да я подготвите в първите две октомврийски седмици. За прекопаване на дворни площи, използвайте права лопата. Важно е да не пропускате наторяването, понеже то гарантира бързо развиваща се, обилна реколта. Преди да започнете обработката, равномерно разхвърлете на 10 кв. метра 15-20 г калиев сулфат, 25-40 г суперфосфат и 40-60 кг угнил оборски тор.

За засаждането се използват коренови издънки, може да си ги набавите от съществуващо в двора насаждение или да ги купите от разсадник. На първо място кореновата система, трябва да е развита много добре. Дори да прихванат недостатъчно добре вкоренените не могат да формират храст и по-този начин годината е изгубена. За да са доброкачествени, корените трябва да са дълги над 15 см, в най – лошия случай може да използвате корени с дължина над 10 см. Леторастите трябва предварително да се прегледат за следи от болести, като дидимела, физически наранявания или вредители.

За засаждане на малините се използват коренови издънки

Преди да пристъпите към засаждането, трябва да изрежете повредените корени, а по-дебелите в края се опресняват до здрава тъкан. В случай, че е засъхнала кореновата система се потапя във вода за няколко часа. Засаждането се извършва в прави редове. В по-големите участъци, се използват машини и разстоянието между тях е от 2 –до 2,5 метра. За дворните стопанства е достатъчно разстоянието от 1,5 до 2 метра. Разстоянията между растенията в реда трябва да са около 40-50см. Дълбочината на дупките при есенното засаждане е 2 – 3 см по-голяма от тази в разсадника и трябва да позволява корените да се разстелят свободно.

След засаждането се запълват с пръст и се притъпкват с помощта на стъпалото. Независимо от влажността на почвата, всяко растение се полива с 3-4 литра вода, за да могат да си взаимодействат корените и почвените частици. При засаждане, не се оставя целия летораст, понеже може да се отрази отрицателно на развитието, през първата година на растението.Всяка издънка на височина 25-30 см се изрязва, а растението се загърля, за да се предпази от ветровете и студовете. През първата година от пъпките на коренището се развиват 1 или 2 издънки. През третата и четвъртата година се развиват много повече и количеството на малините значително се увеличава.

Споделете.

Коментирайте

Close