Вкуси България със SlowTours.bg

Как и кога да засадим разсада в градината

0

Освен грижите за разсадите през април, градинарите трябва да подготвят и почвата в градината за отглеждане на зеленчуци, подходящи за сезона. Задължително трябва да обработите почвата плитко, след което да направите профилиране, т.е. да оформите високи или ниски лехи и бразди.

Когато извършвате обработката подхранете почвата с необходимите количества минерални торове. След първата половина на месеца в най-южните райони на страната настъпва периодът, подходящ за засаждане на открито на ранни домати, пипер и патладжан. А в края на месеца може да започне засаждането на открито и в по-високите части, както и в Северна България.

За да се ориентирате дали е настъпил моментът за засаждане на разсада на открито определете каква е вероятността да се образуват слани, като следите краткосрочните метеорологични прогнози. Внимавайте с дълбочината и разстоянието, на което засаждате разсада на открито. Трябва да знаете, че растенията по правило се засаждат толкова дълбоко, колкото са били засадени в разсадните лехи.

При някои растения като алабаш, зеле и карфиол пръстта не трябва да покрива растежните връхчета. Въпреки че е препоръчително тези зеленчуци, както и пиперът, да се засаждат по-дълбоко, за да може стъблата им в основата си да образуват допълнителни корени, през този период не трябва да го правите. Доматите например могат да се засаждат дори при прераснал разсад.

Трябва да се избягва дълбокото засаждане, понеже корените попадат в студена почва и не могат да задоволят нуждите на надземната част, която се развива нормално само в по-топла среда. Въпреки наличието на влага, растенията завяхват и често загиват. Когато използвате прераснал разсад, го засадете полегнал плитко в копки. По този начин позволявате на първичните корени да функционират при нормални условия, а стъблото образува вторични.

Когато засаждате разсада, трябва да се съобразите с разстоянията между растенията. Осигурете нормално развитие на всяко растение с еднаква хранителна площ и доброкачествена обработка на почвата.

Споделете.

Коментирайте

Close