Какво ще сe промени в търговията ако САЩ се откаже от TPP?

0

Над десет държави, които участват в преговорите по Транстихоокеанското споразумение (TPP), изгубиха седем години, за да постигнат съгласие. Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп обещава, че ще му трябва точно един ден, за да се откаже от TPP.  Неговата яростна съпротива срещу китайския експорт дава възможност на противниците на TPP да постигат своите цели в търговията, казва Хюсеин Рамал, старши преподавател в Технологичния университет в Сидни.

Китай вече отнема лидерската позиция на САЩ като световен шампион в търговията. “Глобализацията е необратима тенденция”, заяви наскоро китайският министър-председател Ли Къцян на среща, където той и колегите му от Русия, както и от Австралия, Индия, Япония, Южна Корея, Нова Зеландия и още страни от югоизточна Азия ще преговарят за създаването на зона за свободна търговия в азитския блок.

Китай вече преговаря за сформиране на зона за свободна търговия в азиатския блок. Този поток ще бъде задвижван от Австралия, Индия, Япония, Южна Корея, Нова Зеландия и още страни от югоизточна Азия, посочва АгроРу.

Китай предприема мерки за подобряването на транспортните връзки с много азиатски и европейски партньори. За да осигури финансирането на този проект, Китай е прибягнал до помощта на азиатската инфраструктурна инвестиционна банка, съдружник на Световната банка във Вашингтон. Рухването на ТЕЦ ще бъде определено добра новина за Владимир Путин. Той беше яростен критик на идеята, твърдейки, че тя действа деструктивно и пречи на развитието на свободната търговия. “Ако искаме ефективна търговия и свободно развитие на глобалните икономически процеси трябва да премахнем всички частни сдружения по пътя” добави руският лидер.

Руснаците също имат интерес относно свободната търговия. Те подготвят договори с Армения, Киргизстан, Казахстан и Беларус. Броят на всички включени държави е около 40, включително Тайланд, Сингапур и някои страни от централна Азия.

От всички страни, заемащи страна по въпроса с търговията, Япония таи най-големи надежди. Страната на изгряващото слънце вече е сключила договори за отваряне на вътрешния пазар, вноса на говеждо месо, ориз и други селскостопански продукти. “Япония се нуждае от регионални споразумения за свободна търговия, тъй като много от японските съоръжения за производство са разпръснарти из югоизточна Азия.” – каза Такааки Асано, изследовател на фондацията Токио.

Освен това, Япония се опитва да сключи търговски договори с Европа с цел подобряване на търговията. Също така се говори и за тристранен пакт между Япония, Китай и Южна Корея. Япония търси търговски отношения и с Южна Америка.

Споделете.

Коментирайте

Close