Вкуси България със SlowTours.bg

България и Китай улесняват търговията със селскостопански продукти

0

България и Китай улесняват и разширяват търговията със селскостопански продукти, което ще се постигне чрез гарантиран контрол по предотвратяване на навлизането, установяването и разпространението на карантинни вредители и болести. Това се посочва в Меморандум за засилване на сътрудничеството в областта на санитарните и фитосанитарните въпроси, който бе подписан от министър Танева и заместник-министъра на Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на КНР Сун Давей.

Меморандумът ще спомогне за увеличаване на стокообмена със земеделски и хранителни стоки между двете страни като улесни двустранната комуникация по процедурите за одобряване на протоколите за търговия с храни. Документът влиза в сила от датата на подписването му и е за период от 5 години, като в края действието му ще бъде автоматично продължен за нов петгодишен период.

„България ще бъде вратата за Китай за селскостопанските продукти от страните от Централна и Източна Европа.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред китайския си колега Хан Чанфу в рамките на официалното посещение на българската правителствена делегация в Китай, водена от министър-председателя Бойко Борисов. По време на срещата се обсъди нарастването на търговията през последните години между България и Китай.

„Трябва да се възползваме от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа“, заяви Хан и сподели, че има планове за бъдещото му развитие. „България ще подкрепи предприемаческия интерес на китайските фирми в сферата на земеделието“, посочи от своя страна Десислава Танева. Тя увери, че държавата ще окаже пълно съдействие на всеки инвеститор.

Министър Танева запозна своя колега със започнатите процедури по одобрение за търговия с хранителни продукти, като призова те да бъдат облекчени. Тя връчи официално и документите за стартиране на нова, 22-ра, процедура за одобряване на сертификат за износ на продукти от България за Китай. Тя е за търговия с пресни плодове – череши, праскови и сливи. Обсъдени бяха и останалите 19 процедури за издаване на сертификат за износ. „Надявам се да внасяме повече и по-разнообразна селскостопански стоки от България“, каза министър Хан като по думите му това би обогатило трапезата на китайците.

„В Китай през 2016 година ще се състои Международен панаир за селскостопански продукти, където ще се радваме България да вземе участие“, съобщи той. Министър Хан заяви, че Китай ще насърчи търговските изложби и ще подкрепи всички дейности, целящи задълбочаване на сътрудничеството между двете страни.

 

Споделете.

Коментирайте

Close