Вкуси България със SlowTours.bg

“Къщи за тъщи” на близки до ГЕРБ и ДПС са получили коронасубсидии

0

Фирми, на които се водят скандалните “къщи за тъщи”, са получили коронасубсидии. Компаниите са свързани с политически лица, най-вече от партиите ГЕРБ И ДПС, но и с висшестоящи чиновници от Държавен фонд “Земеделие”, съобщава сайтът Bird.bg.

В статия, озаглавена “Къщи за тъщи” с коронасубсидии: големци от ГЕРБ, ДПС и дори Александър Манолев”, авторът Атанас Чобанов, който е и сред издателите на разследващия сайт Биволъ, посочва, че от всички 171 фирми с къщи за гости, 15 дружества са свързани с политическата върхушка.

Освен от фонд “Земеделие”, собственици на политически свързаните “къщи за тъщи” са кандидатствали и са получавали субсидии и по други програми за помощи в COVID кризата – по ПМС 151, ПМС 55, по програмите за насърчаване на заетостта, пари за микро и малки предприятия и др. Общо 919 532.80 лв. помощи са получили фирмите с къщи за гости. Препечатваме дословно разследването на Bird.bg без редакторска намеса:

Фирмата “Агротрейд” – Ана Димитрова, на която се води скандалната къща за гости на бившия зам.-министър Александър Манолев е получила 1800 лв. европейски пари от Държавен фонд земеделие за справяне с ковид-кризата. Данните за коронасубсидиите раздадени от ДФЗ по Мярка 21.1 и Мярка 21.2 от ПРСР бяха получени по реда на ЗДОИ и в момента се обработват в нашата интегрирана система за следене на публичните разходи.

Сред подпомогнатите да се справят с последиците от коронакризата са спа-хотелите на сина и дъщерята на кмета на Минерални бани Мюмюн Али Искандер от ДПС, хотела на снахата на кмета на Долна Баня Владимир Джамбазов от ГЕРБ, къщата на общинския съветник от ГЕРБ Джамал Асанов, бивш кмет на Борино, къщата на кмета на Луковит Иван Грънчаров от ГЕРБ, къщата на дъщерята на общинския съветник от ДПС и лидер на партията в Харманли Сезгин Мустафа, къщата на лидера на ГЕРБ в с. Сърница Мустафа Аликанов, къщата на депутата Йордан Апостолов от НФСБ и къщи на роднини на експерти от ДФЗ. С коронасубсидии се е уредила и роднина на изгонения от ГЕРБ депутат Димитър Гамишев.

За 48 от фирмите с къщи за гости, получили коронасубсидии има данни за образувана прокурорска преписка, чийто изход обаче е неясен. На 16 фирми е наложена пълна санкция от ДФЗ за проектите им, а на още 23 е наложена частична санкция. Тези обстоятелства явно не са пречка за фирмите, злоупотребили с европейски средства, отново да са на еврохранилката на ДФЗ.

Скандалът с “къщите за тъщи” беше разкрит от разследващия сайт Биволъ още през 2016 г., но истинските му мащаби се видяха през 2019 г. в продължението на скандала “Апартаментгейт”. Най-фрапантният случай е с къщата на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който оформил земята и строежа на луксозна вила с европари на фирмата “Агротрейд” – Ана Димитрова и дори си прокарал до имота водопровод с минерална вода.

Ана Димитрова се явява дъщеря на бавачката на детето на Манолев, разкри прокуратурата, която внесе обвинителен акт срещу Манолев и Ана Димитрова. Делото в Благоевградския съд обаче още не е тръгнало по същество. Няма данни КПКОНПИ да е запорирала вилата в Сандански, въпреки данните за престъпното придобиване на имота. След скандала последваха проверки от ДФЗ и санкции за повечето проекти, при които бяха намерени нередности. В същото време на много малко от политически свързаните “къщи за тъщи” се наложи да връщат пари, а както се вижда, те продължават да получават европейски субсидии.

Споделете.

Коментирайте

Close