Вкуси България със SlowTours.bg

Биотаханът помага при язва, остеопороза и нерви

35

Един органичен продукт, който помага при лечението на заболявания на стомаха, костите и нервната система, ще се произвежда занапред в с. Кондово край Ивайловград. Биотаханът е сред най-прочутите цярове при гастрит и язва, намалява разреждането на калция в костите при остеопороза, помага при възпаление на гърлото, гласовия апарат, зачервявания и изгаряния на кожата.

Биотахан се препоръчва и при лесно възбудими нерви. Сусамовият тахан съдържа висококачествени мазнини, незаменими аминокиселини, витамини – Е, който е силен антиоксидант, РР, В1, както и микроелементи – силиций, фосфор, магнезий, калий. Високото съдържание на калций го прави подходящ за деца и възрастни.

Произвеждат биотахан край Ивайловград

Тези полезни свойства карат преди три години група земеделци от Ивайловградско да се обучат в отглеждането по биологичен и устойчив начин на сусам и зърнено-житни култури. Консултант им е  координаторът по биоземеделие на българско-холандския проект “Ново тракийско злато” доц. Владислав Попов, който ръководи и Агроекологичния център на Аграрния университет в Пловдив.

Миналата година по проекта отпускат на ентусиастите машини за обработка на почвата за справяне с плевелите, комбайн за подобряване качеството на реколтата и оборудване за преработка на сусам в биотахан. Помощта по проекта е над 150 000 лв. Групата регистрира фирмата “Биотера-Ивайловград” ООД, която на 23 май откри първата в България биотаханджинийца в с. Кондово.

Капацитетът е за 100 кг биотахан на ден

Съоръженията имат капацитет да произвеждат по 100 кг. тахан на ден, могат да преработват и слънчоглед, както и да добиват паста от други маслодайни култури. Биотаханът ще се предлага на пазара под етикет „Новото тракийско злато”. Логото е регистрирано преди няколко месеца в Холандия, слоганите са и на български и на английски език.

В момента едно бурканче от 330 мл. биотахан от Гърция струва 24 лв, а нашите хора го продават за 10 лв. Не може цената на българския биотахан да е два пъти по-ниска, смята доц. Попов. Сега с българската биотаханджийница за сертифициран биотахан, той ще може да се продава на разумна цена от 14 лв. примерно за кг., казва консултантът.

Споделете.

35 коментара

 1. Мария on

  Кога ще можем да си поръчваме от биотахана и на какъв адрес. Благодаря Ви.

 2. Росица Липованска on

  Моля да ми изпратите и на мен координати за поръчки. Благодаря!

 3. Евгения Грибнева on

  Браво на вас за производството на биотахан!
  Моля изпратете e-mail за контакти и поръчки!
  Успех и да пребъдете!

 4. Стефка Димитрова on

  Мога ли да получа информация как да поръчам,в какви опаковки ще бъде и листовка с по-важната информация за продукта и производителя.Благодаря предварително!Успех!!!

 5. Лорета Николова on

  Бихте ли ме информирали от кога и по какъв начин мога да си поръчам продукта.Благодаря!Пожелавам Ви успех!

 6. zlatka trifonova on

  Искам да си поръчам биотахана!Моля ви пратете ми адрес!Благодаря ви!

 7. Юлия Алексиева on

  Съжалявам, това е точният имейл адрес. Толкова се зарадвах на тази възможност и от бързане сгреших…)

 8. Янина Христова on

  Здравейте, пиша ви от името на Хранкооп Варна. Можете ли да ни изпратите актуални контакти на соственика на таханджийницата? Благодаря!

 9. Даниела Стойчева on

  Браво за производството на биотахан!
  Моля, изпратете e-mail за контакти и поръчки!
  Успех и Благодаря!

 10. Дарина Йорданова on

  Моля да ми изпратите и на мен координати за поръчки. Благодаря!

 11. Гергана on

  Здравейте, може ли да ми изпратите някакви координати, за да си направя поръчка. Браво за начинанието!
  Благодаря ви предварително.

Коментирайте

Close