Кои овошки и плодни храсти са самофертилни и кои имат нужда от опрашване

0

Защо някои растения са способни да дават плодове, дори когато растат сами, докато други не плододават, ако наблизо няма дървета или храсти от същия вид? Защо присъствието на пчели и други опрашващи насекоми е важно за някои култури и без значение за други?

Ще разкажем как точно и кои овощни дървета и плодни храсти трябва да бъдат засадени в градината, за да получите добра реколта. За да направите това, на първо място, трябва да знаете някои от нюансите на опрашването на растенията.

Как става опрашването на растенията и образуването на плодове

От часовете по биология знаем, че семенните растения се възпроизвеждат чрез процеса на опрашване. В тичинките (мъжки органи) на цветето се образува прашец, който трябва да попадне върху плодника (женски орган) на растение от същия вид, където става оплождане и семената се развиват. А заедно със семената се образуват плодове – те, макар че са основната радост на градинарите и овощарите, всъщност служат предимно за узряване, защита и разпространение на затворените в тях семена.

Има и плодове, образувани без оплождане (обикновено без семена) – те се наричат партенокарпни. Такъв процес е присъщ на много култивирани растения и често е добре установена сортова черта. Сред овощните дървета и храсти се среща в редица сортове грозде, ябълкови дървета, круши, мандарини, портокали, цариградско грозде, райски ябълки и много други.

В повечето случаи получените по този начин плодове се характеризират с изобилни количества, повишена сочност, мекота и отличен вкус, а също така имат предимства в технологичната обработка. Има и специален случай на партенокарпия, при който образуването на плодове изисква дразнене на стигмата на цветята с цветен прашец от растения от други видове. Например прашецът на ябълково дърво може да причини образуването на плодове без семена при круша.

Овошки

Повечето плодови култури са кръстосано опрашвани

Ако се върнем към опрашването, то може да бъде от два вида – кръстосано опрашване и самоопрашване. В първия случай за образуването на плодове със семена е необходимо да се прехвърли цветен прашец от цветовете на едно растение в плодниците на друго. В природата за това помагат животни, опрашващи насекоми или природни фактори като влага и вятър. Растенията обикновено се адаптират, за да “помогнат” на опрашителите си – техните ярки и едри цветове привличат пчелите и пеперудите, заради вятъра те стават по-високи или цъфтят, преди листата да се появят. Кръстосаното опрашване се улеснява чрез разделяне на цветята по пол.

Защо е важно наблизо да има опрашители?

Повечето плодови култури са кръстосано опрашвани. За да образуват плод, те се нуждаят от цветен прашец от други растения от техния вид, но за предпочитане от различен сорт. По този начин се осъществява обменът на гени, нараства възможността за техните комбинации, следователно, потомството е по-жизнеспособно и разнообразно, отколкото при самоопрашване.

Горепосочените растения се наричат ​​също самофертилни. Ако наблизо няма подходящ опрашител, тогава ще има много малко плодове (само около 0-4% от цветята ще се самооплодят) и няма да получите нормална реколта. Освен това в този случай е много важно градинарят да знае кои конкретни опрашващи сортове са засадени наблизо, тъй като някои плодови и храстови култури са несъвместими помежду си.

Как да изберете и къде да засадите опрашител от подходящ сорт?

За градинаря има няколко правила:

  • Дърветата на основните и опрашващи сортове трябва да цъфтят приблизително по едно и също време (например, засаждането на ранни и средни сортове е приемливо, но ранните и късните сортове наблизо няма да са си полезни);
  • Дървото от планирания сорт опрашител трябва да бъде засадено на разстояние не повече от 20-30 м от дървото на основния сорт;
  • Препоръчително е да се засаждат дървета (храсти) от един и същи вид на групи на разстояние не повече от 4 м ено от друго;
  • Между кръстосано опрашените култури не трябва да се засаждат дървета (храсти) от друг вид, така че опрашващите насекоми да не станат носители на “безполезен” прашец;
  • Ако не е възможно да се засади опрашител наблизо, допустимо е присаждането му на дърво от основния сорт.

Въпреки факта, че в природата има много повече самостерилни сортове (вече знаете, че по този начин растенията защитават вида си от изчезване при постоянно променящи се условия на околната среда), се срещат и самофертилни растения. Тоест онези, за които е достатъчен само цветен прашец от собствените му цветове за процеса на опрашване и по-нататъшно залагане на плодове.

Частичната самофертилност е междинна опция между самофертилни и самостерилни сортове, когато около 5-15% от плодовете се връзват без външна помощ. Но дори и да се надявате на реколта само от самофертилни дървета и храсти, все пак не бъдете мързеливи да засадите в градината си поне няколко единични растения от сортове опрашители за всеки случай. По принцип правилото работи – колкото по-голямо е разнообразието от дървета и храсти, толкова по-големи и стабилни са добивите.

Кои плодни дръвчета и храсти са самофертилни и кои са самостерилни

Самофертилни са прасковите, повечето сортове вишни и кайсии, сортовете на европейската слива – техните цветове се опрашват сами. На практика това значи, че дори по едно дръвче от тях да имате, то ще даде реколта. Самостерилни са бадемите, ябълките, крушите, черешите и някои сортове дюля. Кръстосаното опрашване при тях е задължително. Но все пак кои опрашители да подберем?

Опрашители за череши

За всеки един сорт череши подходящ опрашител е късният едър сорт Наполеон. Сортът Бигаро бюрла се нуждае от сортовете Хеделфигенска, Ърли ривърс и Наполеон. Бигаро Моро се опрашва от Ранна черна едра, Ърли ривърс, Бинг, Наполеон и Победа. Опрашител за Ранна черна едра е Бигаро Моро и Наполеон. Бинг се кръстосва с Ван и Райниер. Ван се нуждае от опрашители като Бинг и Наполеон. Хеделфигенската череша се кръстосва с Бинг, Старкинг харди джайьнт, Бигаро Бюрла и Наполеон. Единствено сортът Ламберт не може да се опрашва от Наполеон, а от Гермерсдорфска череша. Универсалният опрашител Наполеон пък се опрашва от останалите сортове.

Опрашители за вишни

Повечето сортове вишни са самоопрашват. Ако обаче в близост засадите други нишневи дръвчета, реколтата ще е по-обилна.

Опрашители за ябълки

Добри сортове опрашители при ябълките са Флорина, Грени Смит, Айдъред, Глостер, Златна превъзходна, Мелроуз, Молиз делишес, Прима, Червена превъзходна и други. Те трябва да бъдат засаждани по 6 реда, по четири реда се засаждат триплоидните сортове Шарден, Муцу и Джонаголд.

Опрашители за круши

Добри опрашители за круши са сортовете Абат Фетел и Уилямс. За Пас Красан опрашители са Жифардова масловка, Вилямова масловка и Хардиева масловка. Добри опрашители за Санта Мария са Боскова и Вилямова масловка, Пас Красан и др. За Кармен подходящи за кръстоска са Уилямс , Конференция, Тоска, Норма и др.

Опрашители за дюли

За сорта Хемус подходящи опрашители са Асеница, Триумф и Португалска, а сортът Триумф се кръстосва добре със сорт Португалска.

Малини и къпини

Сортовете малини и къпини са самооплождащи се, което позволява създаването на едносортови насаждения, но засаждането на два или повече сорта повишава добивите. При къпината има и частично самобезплодни сортове, нуждаещи се от опрашители. Не подценявайте и възможността в близост до вашите дръвчета да има пчелин – едни от най-добрите естествени опрашители в природата са именно пчелите. Технически, малините се самооплождат и не изискват кръстосано опрашване, но се нуждаят от присъствието на пчели. В противен случай добивите може да паднат до 70-80%.

Споделете.

Коментирайте

Close