Вкуси България със SlowTours.bg

Компенсират с 50 до 118 лв. пчеларите за загиналите след пръскания пчели

1

Пчеларите ще бъдат компенсирани с 600 хил. лева за загинали пчелни семейства след пръскане на посевите с препарати за растителна защита, реши УС на Държавен фонд „Земеделие“. Целта на помощта, одобрена по времето на министър Румен Порожанов, е възстановяване на пчелните семейства, смекчаване на последствията от отравянията и стабилизирането на засегнатите стопанства.

Компенсация ще има за всички, чиито документи отговарят на изискванията – има подадена жалба, съставен е констативен протокол и са взети проби за установяване причината за смъртността на пчелите, съобщиха миналия месец от аграрното министерство. Бюджетът ще бъде разпределен както следва:

• при подмор на пчелното семейство между 61-100% – 118 лв. за пчелно семейство;
• при подмор на пчелното семейство между 30-60% – 50 лв. за пчелно семейство.

Помощта по схема de minimis ще бъде изплатена, след като ДФ „Земеделие“ и аграрното министерство изготвят указания за предоставянето й. Решението за компенсации бе взето тази пролет, след като в резултат от пръсканията с пестициди и хербициди измряха хиляди пчелни семейства в областите Смолян, Бургас, Добрич, Варна и Сливен. Само в област Плевен пчеларите съобщиха за загинали след пръскания над 5000 пчелни семейства.

Всяка пролет с настъпването на бутонизацията и цъфтежа на рапицата зърнопроизводителите започват да третират посевите, като пренебрегват задължението си да информират пчеларите, да не пръскат през деня след 10 часа и да не третират изобщо по време на цъфтеж. Спазването на забраната е особено важно при отглеждането на рапица, която цъфти първа сред медоносните култури и се отглежда масово в Добруджа.

Третирането с продукти за растителна защита може да се разреши извънредно, когато посевите са нападнати от повече от три вредителя, посочи председателят на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов, цитиран от в. “Дневник”. Според Михайлов обаче има растениевъди, които си издействат разрешителни за пръскане без доказателства, а най-често третират с пестициди по време на цъфтеж без каквото и да било разрешително.

Арендаторите масово не спазват наредбата, по която става информирането за третиране с препарати за растителна защита, изтъкнаха пчелари, които излязоха на протести в Плевенско. Протестиращите призоваха за строг контрол при спазването на наредбата. По думите на Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз в Плевен, за четвърта поредна година подават сигнали за отровени след пръскани пчели, но наказани няма. Пчеларите искат инкриминиране на отравянето на пчели, за да бъде включено като престъпление в Наказателния кодекс. В момента, според пчеларската браншова организация, делата за отравяне на пчели се водят 3-4 години и санкцията за нарушителите закъснява.

В последните десетилетия интензивно се използват различни химически продукти в огромни количества – изкуствени торове, хербициди, инсектициди (в т. ч. неоникотиноиди), които отравят пчелите, а хербицидите унищожават медоносната растителност в нивите. Влияние имат отглеждането на ГМО, промените в климата и още много други фактори, заради които в световен мащаб пчелните популации тревожно намаляват.

Споделете.

1 коментар

  1. Велев on

    Защо само за подмор на пчелни семейства в следствие на проведени растително-защитни мероприятия?Кой провежда тези мероприятия? За останалия подмор на пчелни семейства какво? Всички са пострадали, загубили са голям процент пчелни семейства, които трябва да се възстановят. В крайна сметка, какво значение има кой ги е отровил, това са частни лица, да си понесат отговорността! Когато държавата подпомага не може да ни дели на наши и ваши и да поема вината на зърнарите! Ако ще се подпомага за подмор, да се подпомага целия подмор, без причината за него. Иначе ще се водят дела. Къде живеем ние? В каква държава? Щом ще се помага за подмор да се подпомогнат всички, които са пострадали, без значение от какво са загубите .Да се определи примерно- над 10% ПОДМОРЪТ ДА БЪДЕ ПОДПОМОГНАТ НА ВСИЧКИ КОИТО СА ГО РЕГИСТРИРАЛИ В БАБХ. А не да си правим пиар и да разделяме сектора.

Коментирайте

Close