Вкуси България със SlowTours.bg

След милиарди измрели пчели, държавата се сети да търси причините

0

Държавата най-после се сети да търси причините за масовото измиране на пчелите, от което пчеларите се оплакват през последните няколко години. Миналата година само в Северна България измряха милиарди пчели, а тази зима смъртността им достигна чудовищни размери над 60-70%.

Вместо отдавна да има план за реакция при кризисно положение, земеделското министерство чак сега дава признаци на заинтересованост. Министър Десислава Танева обяви, че сформира работна група, която тепърва да анализира причините за повишената смъртност на пчелни семейства. До 14 май 2021 г. групата ще трябва да предложи анализ и конкретни действия и мерки за ограничаването на високата пчелна смъртност. Председател на работната група е директорът на ЦОРХВ проф. д-р Георги Георгиев. Той призова за комплексен анализ на ситуацията с пчелите в страната, който да даде цялостната картина за причините за смъртността.

Експертите обсъдиха на първото си заседание резултатите от проверките, които БАБХ направи през март тази година. Държавната агенция по безопасност на храните отново хвърли цялата вина за смъртността на пчелите върху самите пчелари. От БАБХ твърдят, че малко повече от половината пчелни семейства са загинали вследствие на липса на достатъчни хранителни запаси или лошо зазимяване от стопаните. 6 611 пчелни семейства, или около 15 % от проверените, са отпаднали вследствие на болести по пчелите като нозематоза и вароатоза.

Според представителите на пчеларския сектор обаче, смъртността напълно целенасочено не се отчита официално – за да не се намалят потоците от евросубсидии за подпомагане на пчеларството. Отделно недоволните пчелари смятат, че цялата нормативна уредба за пчеларството у нас е в пълен хаос. Законодателството приравнява пчелите на животно, а пчелинът се води “животновъден обект”, казват от бранша.

Заради липсата на адекватна политика и изследване на проблема с високата смъртност при пчелите, през февруари пчеларите организираха национален протест пред сградата на МЗХГ в София. “Ние сме сирачето на сектор “Земеделие” и на никой не му пука, защото, да не се лъжем, пчеларството не е приоритетен отрасъл!“, коментира тогава пчеларят Емил Янев от Бургаско. “Министерството няма план за реакция при кризисно положение. Под 400-500 хиляди кошера ще останат, което е проблем за националната сигурност”, изтъкна и Сребрин Илиев от Националната пчеларска организация.

Споделете.

Коментирайте

Close