България има отлични перспективи за износ на череши

0

Истински подем преживява търговията с пресни череши в света, а перспективите пред България за износ са отлични, посочват в най-новия си анализ експертите от ИнтелиАгро*. С ориентирането на Испания към Китай и на Турция към Русия и Китай, възможностите за износ на висококачествени български череши към ЕС ще нараснат, макар България все още остава встрани от активно търгуващите държави. Дори в момента страната ни има значителен нереализиран търговски потенциал от 683 хиляди щатски долара, смятат анализаторите.

България има нереализиран експортен потенциал от 683 хил. долара

Страната ни има всички шансове за успешен експортно ориентиран бизнес, а високите цени на продукцията ще създадат условия за преодоляване на проблемите с работната ръка. Българските производители, които инвестират в нови сортове, заготовка и покриването на международни стандарти ще се конкурират успешно с колегите си от Турция, Гърция, Италия и Испания. От ИнтелиАгро посочват, че засега българските череши се търгуват в ниския ценови сегмент (50%+ под средните цени за ЕС), наред с Литва, Румъния, Гърция и Словакия.
Износ на череши от България
Световната търговия с череши за свежа консумация е нараснала с над 70% в обем и с над 93% в стойност за периода 2014-2018 г. Нарастващата покупателна способност на все по-големи части от населението в Азия и гладът за прясна продукция прави този пазар особено атрактивен, изтъкват анализаторите. От това се възползва най-вече Чили, но големите производители от Южна Европа също търсят път към Далечния Изток.

Световния пазар на пресни череши ще достигне 1 млн. тона

Глобалната среда на пазара за пресни череши остава благоприятна, въпреки сериозния ръст на търгуваните количества през 2018 г. Прогнозата е пазара да достигне 1 млн. тона до 2024 г. при средна цена от €5,4/кг. Най-сериозен ръст, както в обемите, така и в изкупните цени, се очаква в Азия, като разместването на пазарните пластове ще създаде много нови възможности за експорт и в Европа при дългосрочни благоприятни перспективи.

ЕС задоволява вътрешното търсене на над 70%със собствено производство, а останалото се внася основно от Турция. Пиковете на търговията в ЕС често вървят заедно с пикове в цената заради дефицитна прясна продукция. Най-големите вносители на пресни череши в ЕС са Германия, Австрия, Обединеното кралство, Нидерландия и Италия.Чрез търговците там производителите могат да получат достъп до пазари и в трети страни. Расте пазарът на ранни череши (м. май) в основните държави вносители.

*Пълното проучване може да бъде поръчано на [email protected] или на 0899 911 597

Споделете.

Коментирайте

Close