Вкуси България със SlowTours.bg

Милиони пчели отровени в Северна България след пръскане с пестициди

0

Милиони пчели са отровени в Северна България след пръскане с пестициди на посевите. Масовият мор е по пчелите в областите Плевен, Враца, Ловеч, Монтана, Търговище и Варна.

Стопаните на осиротелите кошери са категорични, че пчелите им са измрели, след като арендаторите третирали нивите с препарати, без да се съобразяват с предписанията на БАБХ. Щетите са огромни – някои пчелари са напълнили цели чували с мъртви пчели. по първоначални данни загиналите пчелни семейства са над 20 000, което прави между 200 и 400 млн. пчели.

Мъртви пчели

Пчеларите са отчаяни, и тази година пчелите им са мъртви

В момента цъфти рапицата и пчелите са вътре в цветовете. Затова третирането й с пестициди води до огромна пчелна смъртност. Въпреки настояванията на някои пчеларски организации да се забрани пръскането по време на цъфтеж, такава мярка не е наложена. Пчеларите казват, че всяка година се случва едно и също, но институциите у нас не предприемат нищо.

„По какъв начин ще ни помогне държавата? Въобще помага ли ни, тази Наредба 13 за пчеларите спазва ли се? Министърът на земеделието така ли помага на дребния и среден бизнес? Това ли е помощта?“, коментира пред bTV Георги Иванов, който има два пчелина в плевенските села Шияково и Ленково. Пчеларите от Плевенска област разказват, че измирането на пчелите е започнало през деня в събота, когато през полетата са минали сеялки на земеделска фирма.

„Това за мен е пълна мафия, пълно беззаконие. Миналата година беше така, по-миналата – пак, и сега отново. Процедурите за проби са сложни и бавни. Това е мафия и я защитават отгоре, отчаян е местният пчелар Димитър. „С отровените пчелни семейства в момента в нашата Плевенска област, продължавам да се чудя откъде у нас, пчеларите, е тази любов към пчелите.

Пчелините ни опрашват землищата на с. Тотлебен, с. Обнова, с. Каменец, с.  Одърне, с. Згалево и гр. Пордим. Пчели в селата има, но за опрашване на земеделските култури на 5 км от тях в близост няма. Именно там са нашите 7 пчелина. Моля, умолявам земеделците, обработващи тези отдалечени от селата площи, пазете пчелите ни“, призова през профила си във Фейсбук пчеларят Румен Балински.

Мъртви пчелиПо думите на кмета на с. Долни Вит Венцислав Иванов, пчеларите са били предупредени, че от 8 до 16 май ще се пръска с хербицида „Тайфун“, чиято активна съставка е смъртоносният за пчелите глифозат.

Пчеларите обаче казват, че арендаторите не са спазили изискването да пръскат два часа преди изгрев слънце, когато пчелите още не са започнали облитанията.

Сега стопаните на измрелите пчели трябва да докажат пред държавата, че наистина са загубили пчелните си семейство, но за целта се правят проби, чиято стартова цена е 400 лв.

През март държавата обяви, че налага сериозни рестрикции върху употребата на препарати за растителна защита, които представляват риск за пчелите, и че въвежда часови ограничения за третирането на площите.

Пръскането денем с опасни за пчелите препарати ще се забрани и те ще се прилагат само през тъмната част на денонощието с наземна техника. Друга идея бе да се създаде държавна лаборатория, която да изследва загиналите след третиране пчели. Всичко това засега обаче е в сферата на пожеланията.

Споделете.

Коментирайте

Close