Конната езда помага на деца с церебрална парализа, Даун и аутизъм

0

Много конни бази у нас предлагат терапевтична езда за деца с различни заболявания. Хипотерапията е позната от векове- още в древна Елада ранените войници били качвани на коне, за да възстановяват с езда своите духовни и физически сили. През 1970 г. в Париж е направено изследване върху използването на коня с лечебна цел. Установено е, че ездата се отразява добре на хора с парализа и неврологични разстройства.

Истинската организирана терапевтична езда в центровете за хора с увреждания започва във Великобритания след Втората световна война. През 1952 година на Олимпийските игри в Хелзинки датчанката Лиз Артел печели сребърен медал в дисциплината обездка. Жената е преболедувала от полиомиелит и благодарение на тренировките си по езда се научава да ходи с два бастуна. Тя се качва на коня от инвалидната си количка.

Примерът й вдъхновява много хора с двигателни увреждания да открият своите възможности чрез конната езда. Специалистите в областта на рехабилитацията фокусират вниманието си върху ездата като лечебно средство. В много страни се създават национални организации по хипотерапия. 48 държави днес са пълноправните членове на Международната федерация по терапевтична езда за хора с увреждания.

Тодоровден, коне
Тодоровден е наричан още Конски Великден Сн. Сдружение “Ортосия”

Лечебната езда, наричана хипотерапия, има здравословен ефект, основан на неврофизиологични принципи. При конския ход от гърба на коня върху човека се пренасят между 90 и 110 триизмерни трептения и импулси. Те, според изданието КонетеБГ, осигуряват интензивна тренировка на мускулите, координация в движенията и подобряване на стойката на тялото. Ездата е ефективен алтернативен метод за терапия на деца със Синдром на Даун, церебрална парализа, девиантно поведение, изоставане в умственото развитие, аутизъм.

Ездата помага и на деца с психични проблеми, с нарушен слух и зрение, тъй като подобрява качеството им на живот като ги извежда на открито, раздвижва ги и им създава емоционална връзка с коня. Хипотерапията се използва и при възрастни с нарушения на опорно-двигателния апарат, атеросклероза, черепно-мозъчни травми, полиомиелит, стомашно-чревни заболявания, простатит, сколиоза. Днес в САЩ има над 1000 центъра по терапевтична езда, във Англия 700, в Полша над 300. Такива центрове се развиват в Италия, Франция, Германия, Русия и Гърция.

У нас не една и две конни бази предлагат хипотерапия. „Да работим с тези деца за нас е мисия повече от 10 години. Ездата има огромен ефект – след десетина урока деца, които не говорят, проговарят. Други с помощта на конете прохождат. Говорим за тежки заболявания – детска церебрална парализа, Синдром на Даун, дислексия, гръбначни изкривявания, аутизъм. Все пак трябва да се знае, че става въпрос за терапия, а не за лечение. Освен това, за да има резултати, всичко трябва да се прави системно, а не инцидентно”, казва Петър Наков от разложкото село Бачево.

Тодоровден
Тодоровден е празникът на село Бачево Сн. Сдружение “Ортосия”

Петър още няма 40 години, но повече от десетелиетие той и семейството му помагат на деца с различни заболявания. Лечители са конете на Накови, които фамилията отглежда в конната база „Периволас” в селото. Младият земеделец язди от 3-годишен, завършва „Конен спорт” в Националната спортна академия. Баща му Иван е възпитаник на Тракийския университет – дипломиран инструктор по конен спорт. Започва работа в конефермата на Бачево през далечната 1968 година. 32 г. по-късно отваря конната база и оттогава до днес в нея бизнес развиват три поколения от фамилията – той и съпругата му Вили, децата им Петър и Мария и внучките Гергана и Ванеса.

Двете конни бази на Накови са зимна и лятна. Петър и Иван купуват породисти жребци и чрез селекция се опитват да подобряват местните породи. А останалите занимания в стопанството са конен туризъм, тренировки по езда за деца и възрастни, хипотерапия, работа с деца в неравностойно положение.

Конете и ездата са символ на Бачево, а конят е елемент от местния герб. Благодарение на трите конни бази, създадени през последните години, то привлича интереса на любителите на ездата и селския туризъм. Филип Попов също поддържа конна база. Още като дете кара дядо си и баба си да продадат кравата и магарето и да си купят кон. Филип, чието име от гръцки означава конелюбец, не успява да ги убеди, но години по-късно сбъдва детската си мечта и си купува англоарабски и източнобългарски конe, после и жребец от породата “Пинто”, няколко кобили и сам се заема със селекцията.

Детска езда
Детска езда в конна база “Русалиите” – с. Бачево

Дългогодишният IT специалист в агенция Ройтерс създава цяла конна база с хотелска част, малък зоопарк и атракции, които привличат в селцето туристи от цяла България и чужбина. Нужни са поне две седмици, за да се научиш да яздиш, казва Надя Попова, дъщеря на Филип и инструктор по езда. Тя е завършила компютърна анимация, но изоставя софийския си живот и заживява в Бачево.

В базата обучават и съвсем малки деца, дори непроходили още. “Ездата е полезна за двигателните функции, тъй като човек се учи да пази равновесие по-добре, дори ходи по-изправен”, разказва Надя и си спомня историята на семейство с петгодишно болно дете, което тепърва се учело да ходи. „При първия урок го държаха от двете страни, пояздиха половин час, а на втория урок детето стоеше само на коня, спокойно, весело размахваше ръчички”, разказва Надя за чудодейните свойства на конната езда.

Една от другите конни бази в Бачево през лятото организира лагер за деца. С това доказваме успешната практика на ученето сред животните и природата, казва Ива Попова, секретар на местното читалище и председател на сдружението за култура и изкуство „Ортосия“. Тя е млад човек, завършил журналистика и специализирал в Полша, но избрал да се върне в родното село и да работи за неговото възраждане. В селото има детска ясла, градини, основно училище. Пълно е с млади хора, които пазят и традициите – всички се готвят за 16 март, когато ще се отбележи Тодоровден, официалният празник на селото.

Споделете.

Коментирайте

Close