Градинарска терапия или как работата в градината помага на ума, душата и тялото

0

Науката вече доказва това, което мнозина отдавна знаят: градинарството е чудесно средство за подобряване на менталното и физическото ни здраве. Т. нар. градинарска терапия може да намали нивата на болка и стрес, да подобри вниманието, да засили имунната система, да ни даде чувство за надежда.

Градинарството е дейност, която подхранва нашето физическо и психическо благополучие и все повече се използва за подпомагане на хоспитализирани пациенти, на затворници, на хора, страдащи от леки до средни психични разстройства като депресия, тревожност, разстройства, свързани с ученето и дефицита на внимание. “Ползите от градинарството наистина са огромни”, казва Адам Грифин, старши трудов терапевт в клиника “Камали”, базиран в ОАЕ център за психично здраве на деца и юноши.

“Копаенето, плевенето, засаждането и резитбата могат да помогнат не само на вашето физическо здраве, но и да окажат много положително въздействие върху психичното ви здраве.” Градинарската терапия не е новост – още през 70-те и 80-те години е използвана в България като метод за лечение на душевноболни хора. Например в Психиатричната болница в град Раднево е имало лозя, в които болните да се трудят.

Днес градинарската терапия набира все по-голяма популярност. Това е  област на клиничната практика, основана на доказаните ползи за физическото, психическото и емоционалното благополучие, което се получава от градинарството като лечебен или терапевтичен процес.

Бране на череши

Не е важно какви растения отглеждаме, а връзката ни с градината

“Не става въпрос за това какви растения отглеждаш. Градинарската терапия е да научиш хората как да се свързват с градината”, казва Кели Алсуп, преподавател по градинарство в Университета на Илинойс. “Наистина вярвам, че сме родени да отглеждаме растения и да бъдем около почвата и водата и да слушаме природата.” Ето някои от физическите, психологическите и социалните ползи на градинарската терапия, от която могат да се възползват стресирани или болни хора.

Чувство за отговорност

Младежите със затруднения в ученето или хората с високи нива на тревожност страдат от ниска самооценка, но градинарството е чудесна основа. Една проста дейност, като например да следят за правилното поливане на стайните или градинските растения, води до по-голямо чувство за контрол.

Терапевтичното градинарство се използва за преподаване на отговорности и житейски умения на младежи в риск. В Pacific Quest, хавайски лагер за проблемни тийнейджъри, учениците изграждат градински легла, засаждат семената и се грижат за разсада. По този начин те се учат да приложат новите си умения за решаване на проблеми в собствения си живот. Не е нужно да сте проблемен тийнейджър, за да използвате градинарството, за да научите, че дори едно малко действие, като поливане на цвете, може да окаже значително влияние.

Връзка с други живи същества

Биофилията, термин, измислен от биолога Едуард О`Уилсън, ни казва, че ние инстинктивно сме привлечени да се свързваме с други живи същества. През 2003 г. трудовият терапевт изследовател Джон Филдхаус от Университета на Западна Англия в Бристол публикува книга за връзката човек-растение, в която се стига до заключението, че хората са пленени от растенията. Тази силна връзка води до подобряване на настроението и концентрацията и докато връзката процъфтява, помага на хората да се съсредоточат върху уменията си, а не върху дефицитите си.

“Градинарството ни показва, че сме само малка част от природата и преодоляването на подобни чувства на изолация и самопоглъщане е автоматичен антидепресант”, казва Малати Джагасия, детски психолог със седалище в Мумбай. Грифин добавя: “По подобен начин на това да имате домашен любимец, градинарството може да помогне за подхранване на ума, като осигури връзка с друго живо същество.”

Повишаване на хормоните на щастието

Доказано е, че разходката из зелени площи понижава нивата на хормона на стреса кортизол, който контролира настроенията, паметта и имунитета. “Градинарството може да бъде положително бягство от стреса, който мнозина от нас приемат за даденост като част от съвременния живот”, казва Грифин. “Дори Зигмунд Фройд говори за релаксиращите ползи от градинарството, като казва, че цветята са спокойни за гледане, защото нямат нито емоции, нито конфликти. Без значение от възрастта ви, това може да бъде момент, в който оставите тревогите си зад себе си. Всички сметки, изпити, срокове и хиляди други ежедневни задължения, които имаме, можем да оставим още на вратата на градината”.

Цветарство, градинарство

Градинарството повишава нивата на серотонин

Нивата на серотонин и допамин – хормоните, които ни карат да се чувстваме добре, се покачват, когато спортуваме, разтоварвайки ни от напрежението, гнева или объркването. “Това е просто въпрос на отвличане на ума на хората от техните проблеми”, казва Джагасия.

Разтоварване и освобождаване от стреса

“Изискванията на съвременното общество и отговарянето на очакванията на връстниците и началниците могат да бъдат източник на много мъки”, казва Джагасия. Растенията са много по-малко плашещи и предизвикателни от хората и осигуряват бягство от собствените ни мисли, както и от преценките на други хора. Връзката и комуникацията се осъществяват на по-сигурно, опростено ниво и това води до усещане за стабилност и собствена стойност.

“Градинарството е начин за освобождаване от стреса – докато гледате дърветата и небето, докато слушате вятъра и го оставите да духа по лицето ви, каза Алсуп. Изследователите от Университета на Илинойс са установили, че студентите, които прекарват кратко време сред природата преди да направят тест, изпитват по-малко безпокойство и се представят по-добре на теста. Студентите, на които е позволено да прекарват известно време на открито сред природата, също проявяват по-малко гняв и по-малко проблеми с поведението в класната стая.

Но природата не винаги е чиста, сладка и лека – голяма част от градинарството включва сила и агресия, а дейности като плевене, копаене и сеч могат да позволят на хората да разгърнат гнева или безсилието си в контролирана среда. “Трябва да бъдеш деструктивен, за да бъдеш градивен в градината”, казва Джагасия. “Няма вина или объркване, след като изтръгнете особено упорит плевел и всъщност това е полезно.” Подобно на живота, природата е разхвърляна и става безпорядъчна, ако не се грижим за нея.

Нейният потенциал за разрушителност е същата сила, която движи растежа и обновяването. Градинарството е подходящо място, за да изливаме гнева си и да използваме агресията по положителен начин. В крайна сметка, ако не изтръгнем плевелите, рискуваме да загубим марулята или лалетата си. За човек, който винаги се е страхувал от гнева, градинарството е особено полезно.

Чувство на гордост и постижения

“Градинарството е вълнуващо и ползотворно занимание”, казва Рим Ал Гхайт, мениджър по корпоративната социална отговорност в базираната в Дубай група Desert Group. Тя работи по програма за обучение на открито за хора със специални нужди и досега е имала само положителни отзиви от учениците и техните родители. Фактът, че участниците изпитват прилив на увереност в собствените си възможности и силни страни, води до усещане за постижение.

Градинарство

Градинарството има много ползи, сред които култивирането на надежда

Ангажирането със значима дейност е предпоставка за добро психично здраве. Градинарството е перфектен пример. Независимо дали това е малка саксия на прозореца, сандъче с билки или голяма градина, малкото време, прекарано в изцапване на ръцете, е ползотворна инвестиция.

Физически ползи

“Градинарството ви дава мотив да бъдете навън на слънце и вятър и чист въздух, да се движите наоколо”, казва Ан Лав, автор на книгата “Градинарството в Оман и ОАЕ”. Така че независимо дали се протягате, за да вземете торба с тор, или се навеждате, за да посеете няколко семена, градинарството е чудесен начин за изгаряне на калории. Това е и дейност, която ви позволява да използвате ръцете си, което е добро упражнение, да поддържате мозъка си ангажиран, плюс това ви излага на слънце, за да изградите имунитет, да натрупате витамин D, да акумулирате полезни бактерии като Mycobacterium vaccae – бактерията, която живее в почвата и се бори с алергиите.

Култивиране на надежда

“Времето, което сте пропилели за вашата роза, прави вашата роза толкова важна”, казва Малкият принц в класиката “Малкият принц ” на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Градинарството ни позволява да изпитаме трансформиращата сила на грижата за нещо. Растенията ни учат, че нещата никога не остават същите и че макар растежът да е невидим за нас, той все още се случва. Градинарството ни учи на търпение и надежда за очакване на нов живот.

Изследователят Матю Пейдж, който е провел експерименти върху терапевтичните и социалните ползи от градинарството, изброява “надеждата” като едно от най-големите му предимства. Той твърди, че градинарството е чудесно за хората с психични разстройства и че самото действие на засаждането на семе им дава надежда. Ан Лав е съгласна: “Всеки ден, когато проверявате вашите растения, ще забележите разлики – семенцата са покълнали, образувала се е нова пъпка, растенията се нуждаят от разсаждане или подрязване – и това е много приятно, възнаграждаващо преживяване.”

Споделете.

Коментирайте

Close