InVigor_Promo

Сладък живот във фермата за люти чушки на Дарина и Христо Родинови

0

Над 300 вида люти чушки от цялото земно кълбо отглеждат във фермата си във варненското село Страшимирово Дарина и Христо Родинови и дъщерите им Елена и Славена. Сладка от люти чушки, пресни и мариновани чушлета, сосове, туршии и пюрета от люти чушки, изсушени, замразени, смлени и декоративни чушки изпълват лютата вселена на семейството, което се заело да отглежда пикантния зеленчук преди 7 години.

Хот фарм Лютата ферма

В “Лютата ферма”

Със земеделие Родинови се занимават повече от 25 години. В началото четат книги, учат се от практиката и години наред отглеждат зеленчуци и подправки. „Със съпруга ми Христо произвеждаме разсади и зеленчуци. Лютите чушки най-напред ни бяха хоби”, разказва Дарина, която с дъщерите си представи на международните изложби в Пловдивския панаир през февруари своите люти сосове, люти сладка, пюрета и разядки.

Hot farm Лютата ферма

Родинови отглеждат някои от най-лютите чушки в света

“Ние се влюбихме в тези невероятни растения, когато научихме за техните безбройни полезни качества в различни области. Започнахме да отглеждаме люти чушки за собствени здравословни цели. От консумация на фреш чили за лични ползи, стигнахме до сосове, сладка, пюрета, разядки, подправки, сушени люти чушки, зехтин и др.

Ние изучихме всяка една полза, употреба и комбинации на лютите чушки и повярвайте ни – те нямат граници”, казват Родинови. Земеделците са проучили, че в световен мащаб люто обичат 25% от хората, а 5 на сто са буквално пристрастени. Семейството вярва, че редовната консумация на люти чушки е причината в страните, откъдето те идват, да има далеч по-малко случаи на хора с ракови заболявания.

Hot farm Лютата ферма

Във фермата работи цялото семейство

Във всеки специалитет, предястия, основни ястия, със сирена, плодове, десерти, кафе, ликьори, където и да се използват, лютите чушки добавят нови аромати и полезни свойства, а това помага за повишаване на тонуса и подобряване на здравето. Сега семейството отглежда 300 вида люти чушлета от цялото земно кълбо, някои от които са храсти високи по 3-4 метра. Чушките заемат седем декара, като два декара са оранжерии, за да се доближи максимално начинът на отглеждане до климата в топлите страни, откъдето идват.

Hot farm Лютата ферма

В “Лютата ферма” се отглеждат чушлета от цял свят

Семената се засяват около Коледа, разсадът се отглежда да пролетта и отива в оранжериите в началото на май. Изцяло са затворили цикъла – правят два вида сладка, подходящи за сирене, кашкавал и морски дарове, имат миниатюрни сортове, от които консервират по 50 чушлета в бурканче от 40 гр., приготвят и мексиканската “Халапеньо” по българска рецепта – на шайби, с копър, чесън и магданоз. Гледат най-лютата чушка в света сорт „Каролина Рийпър“, която заема своето първо място в Книгата на рекордите на Гинес. Имат няколко вида „Хабанеро“, най-лютата мексиканска чушка “Серано”, „Кайен“, „Тринидад Скорпион“, пюре от “Зелена моруга”. В Международната изложба ФУДТЕХ Родинови получиха награда за иновации със своите люти сосове, люти сладка, пюрета, разядки.

Hot farm Лютата ферма

Дарина Родинова с дъщерите си на изложбите в Пловдивския панаир

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close