Вкуси България със SlowTours.bg

7 причини краставиците да не растат – какво да правим?

0

Краставиците се считат за лесни за отглеждане зеленчуци, но понякога са капризни. Или спират да растат, или не дават завръз, или пък са горчиви. Днес ще ви разкажем подробно защо краставиците спират да растат.

Ниска температура

Краставицата е термофилна култура. Оптималната температура за нормално развитие е 23-25 ​​° C през деня и 15-18 ° C през нощта. При температури под 14 ° C процесите на растеж на краставиците спират.

Растежът на краставиците е основно през нощта. Поради тази причина намаляването на нощната температура до под 14 ° C (и това явление не е необичайно в началото на юни) води до факта, че краставиците спират да растат.

Какво да правя?

Ако вашите краставици растат на открито, тогава по време на застудяването оформете тунел над тях и го покрийте с полиетилен или друг подходящ материал. Тази техника ще помогне да се предпазят насажденията от ниските нощни температури. При силен спад на температурата можете да поставяте бутилки с гореща вода по лехите през нощта. Този метод е подходящ и за оранжерии.

Липса на влага

Краставицата е растение, което е не само топлолюбиво, но и влаголюбиво. Недостатъчната влажност на почвата често води до спиране на растежа. Това важи особено за песъчливи почви, от които влагата се изпарява много бързо.

Какво да правя?

Регулирайте режима на поливане. Краставиците на открито се поливат задължително по време на суша. Количеството вода трябва да е достатъчно, за да попие в почвата на дълбочина най-малко 10 см – тук е по-голямата част от кореновата система на растението.

За оранжерийните краставици поливането трябва да бъде още по-често. Обикновено в оранжерията растенията се поливат всеки ден, в най-горещите дни – два пъти на ден, рано сутрин и късно вечерта.

Липса на азот

Друга причина краставиците да не растат е липсата на хранителни вещества, най-често азот. Именно този елемент е отговорен за растежа на зелената маса. Неговият дефицит води до бледи, понякога жълтеникави, листа.

Какво да правя?

Ако причината за спиране на растежа на краставиците е липсата на азот, тогава насажденията трябва да се подхранват с минерални или органични торове с високо съдържание на този елемент. Карбамидът ще се справи отлично с тази роля : разтворете 1 супена лъжица в 10 литра вода и обработете листата на растенията.

Хората, които практикуват биологично земеделие, могат да използват пилешки тор . Напълнете съд с 1/10 пилешки тор и долейте с вода. Разбърквайте съдържанието редовно в продължение на 2-4 дни и след това разредете готовата смес с вода в съотношение 1:10 и поливайте насажденията. Нормата е 0,5-1 литра на корен. Можете също да използвате разтвор на лопен : разредете 0,3-0,5 литра органични вещества в кофа с вода и полейте краставиците. Нормата е 1 литър на растение.

Азотният тор може да се направи и от коприва или други билки. За да приготвите билковата смес, напълнете 1/3 от съда с растителна маса, напълнете го до горе с вода, поставете на топло място и оставете за няколко дни. След това се разрежда с вода в пропорция 1:5 и се излива върху насажденията.

Прекалено плътни насаждения

За различните сортове краставици се препоръчва различно оптимално разстояние между растенията. Средно те се засаждат на 30-35 см в един ред и на около 70-80 см между редовете. Опитвайки се да използват всеки метър от малкия парцел, много стопани често засаждат краставиците твърде на гъсто. Това може да доведе до спиране на растежа на растенията. Факт е, че при твърде плътно засаждане краставиците получават недостатъчно количество светлина и въздух, което забавя развитието им. Освен това, поради лоша вентилация, растенията са по-често изложени на болести и вредители.

Какво да правя?

Има две възможни решения на проблема:

Разредете растенията, като премахнете излишните. Можете да опитате да ги засадите на друго място, но краставиците не понасят много добре пресаждането, така че има малък шанс пресаденото растение да даде добра реколта. За да не изкоренявате разсада, като в същото време им осигурите достатъчно светлина и въздух, опитайте да отглеждате краставици вертикално – върху решетка.

Вертикалното отглеждане определено е по-добро от традиционното отглеждане на краставици. Основните предимства на метода са:

  • краставиците са равномерно осветени от слънцето;
  • брането е много по-удобно, отколкото от тези, които лежат на земята;
  • по-лесно е да се грижите за растенията;
  • от малка площ може да се получи богата реколта.

Липса на светлина

Причината за бавния растеж на краставиците може да е и грешното място на засаждане. Оптималното развитие на тази култура е възможно само в слънчев район, защитен от силни и студени северни ветрове. Краставицата може да расте и да дава плодове на полусянка, но добивът ще бъде по-нисък, отколкото в слънчевите лехи.

Какво да правя?

Не засаждайте краставици под сянка на дървета, храсти или близо до високи растения. Ако въпреки това се окаже, че съседните високи растения създават сянка върху краставичната градина през целия ден, опитайте се да се отървете от тях. Плътна стена от високи или катерещи се култури като слънчоглед, царевица или боб, засадени от северната страна на краставицата, ще помогне да се защитят насажденията от силен вятър.

Неправилно оформяне

Излишната зелена маса на растението също може да доведе до спиране на растежа. Що се отнася до това как да се оформят краставиците- в една мишка или няколко, няма консенсус сред градинарите.

Какво да правя?

Премахнете всичко на височина от 4-5 листа: листа, завръз, ластуни, връхчета. Тази техника ускорява развитието на краставичното растение, опростява грижите и предпазва от развитието на болести.

Поява на болести

Спирането на растежа на краставиците може да се случи и поради болести по растенията.

Най-честите причини са:

  • замърсена почва, която не е била дезинфекцирана преди засаждането;
  • неблагоприятни метеорологични условия;
  • застояла вода;
  • липса или излишък на хранителни вещества в почвата.
Какво да правя?

За да предпазите краставиците от болести, трябва да следвате земеделските техники и да извършвате превантивни обработки на растенията. Като профилактично средство използвайте по време на вегетационния период антипатогенни препарати, които ефективно ги защитават срещу няколко десетки заболявания. Ако първите признаци на заболяване вече са се появили по краставиците, трябва да преминете към по-решителни действия. 

Споделете.

Коментирайте

Close