Вкуси България със SlowTours.bg

Листата на морковите се къдрят. Какво да правим?

0

Морковите не са най-капризните кореноплодни зеленчуци и могат да се отглеждат дори от начинаещите градинари. Но понякога листата на растенията изведнъж започват да се накъдрят, а причините за това далеч не са безобидни.

Опасно ли е за бъдещата реколта, защо това се случва и какви мерки трябва да се вземат за спасяване на морковите? Ако листата на морковите започнат да се накъдрят, тогава най-вероятно растението е нападнато от вредители, или пък страда от недостиг на определени хранителни вещества в почвата.

Морковена муха

Ако забележите интензивно накъдряне и обезцветяване на зелената маса на морковите, лилав оттенък по върховете, или пъжълтяване, то най-вероятно те са нападнати от морковена муха. Тя е с дължина около 5 мм, черна или жълта на цвят, крилата са прозрачни. Активното разпространение започва през втората половина на май. Ларвите на насекомите имат светло жълт оттенък, а яйцата са бледожълти. Мнозина прибягнват до кардинални решения, като просто изкоренят засегнатите растения. Има и народни рецепти за справяне с този неприятел – пръскане с настойка от чесън, пелин или домати, разтвори на дървесна пепел, или инфузии с пелин или тютюн. Можете да защитите зеленчука от вредители с помощта на суха горчица или смлян пипер. Миризмата на тези продукти прогонва неприятелите.

За да се предотврати появата на вредител на мястото, се прилагат стандартни агротехнически и фитосанитарни мерки:

 • спазване на сеитбообръщение;
 • засяване на морковите на възможно най-ранна дата;
 • избягване на прекомерно гъстите насаждения;
 • избягване на прекомерното напояване;
 • отказ от използване на пресен тор за подхранване;
 • унищожаване на плевелите;
 • дълбока есенна оран на почвата.

Листни въшки по морковите

Листните въшки са добре познато вредно насекомо, което изсмуква сока от растенията. Няколко представители на семейството могат да засегнат морковите едновременно. Насекомите масово се струпват около морковените дръжки близо до кореноплодната култура и започват активно да се хранят, изсмукват сока и потискат растежа на листната маса, която се накъдря, деформира и изсъхва. Някои листни въшки могат да се заселят и в горната част на морковените листа.

Допълнителни признаци на заразяване с листни въшки могат да бъдат наличието на лепкава плака по листата и чести нападения от мравки в лехите с моркови. Защо морковната листна въшка е опасна? Лишени от питателни сокове, морковите не могат да образуват здравословни и вкусни корени. Също така листните въшки са носител на много вирусни инфекции и допринасят за появата на гъбични заболявания. Покривайки листата и стъблата в големи количества, листните въшки нарушават процеса на фотосинтеза и отслабват имунитета на растенията.

Как да се справим с морковените листни въшки? Ако са малкщо на брой, опитайте първо доказаните народни средства – обилно пръскане с инфузия на дървесна пепел или тютюн, ккто и сапунена вода. За да се предотврати появата на тези вредители, се прилагат следните мерки:

 • спазване на сеитбообръщение;
 • засяване на морковите далеч от насажденията с череши, липи, върби или калина;
 • премахване на всякакви растителни остатъци от площите с моркови;
 • борба с плевелите;
 • дълбока есенна оран на почвата.

Дисбаланс на микроелементи в почвата

Както дефицитът, така и излишъкът на някои хранителни вещества в почвата може да доведе до изсъхване и деформиране на морковените листа. Най-често става дума за дисбаланс при азота – когато е недостатъчен, листната маса пожълтява. Причината за накъдряне на листата може да бъде и липса на фосфор, калий или магнезий. На нормална почва морковите се нуждаят от подхранване два пъти в сезона – първият път три седмици след поникването, а вторият – месец след първото подхранване. За нормалното нарастване на морковите може да прилагате това подхранване:

 • 1 с.л. нитрофосфат на 10 л вода;
 • 2 ч. ч. дървесна пепел на 10 л вода;
 • 20 г калиев нитрат, 15 г карбамид и 15 г двоен суперфосфат на 10 л вода.

Споделете.

Коментирайте

Close