Caryx

Лещата в магазините поскъпна до над 5 лева за килограм

0

Лещата в магазините в страната поскъпна до над 5 лева за един килограм, показа репортерска проверка.  Най-евтината българска леща в големите търговски вериги се предлага по 4,39 лв./кг, но в масовия случай цената надхвърля 5 лева и достига до 5,25 лв. за килограм. Причината за високите цени е в силно ограниченото родно производство.

Българските стопани постепенно изоставиха културата заради дъмпинговите цени на вноса и специфичната технология на отглеждане. Земеделските производители предпочитат с използването на модерна техника и със засяването на големи площи да изкарват висок доход при ниска себестойност.

Площите с бобови култури са намалели десет пъти за последните 10 години, казват от Добруджанския земеделски институт. По данни на Министерството на земеделието, храните и горите през 2016 г. откритите реколтирани площи с леща са били 3 853 хектара. Общото произведено количество за годината е 6 074 тона при среден добив от 1 576 килограма от хектар. Четири години по-рано, през 2012 г., леща се е отглеждала върху 14 112 декара.

Леща у нас се сее от средата на XVII в. По времето на социализма бобовата култура е била отглеждана основно в Северна България. В 70-те и 80-те години на XX в. годишно са били засявани 210 хил. дка и българската леща била позната с вкусовите си качества в цяла Европа. През 90-те години производството на леща намаляло наполовина, но продължило да съществува. Посевите постепенно били редуцирани до едва 5 хил. дка през 2002 г.

До 2007-2008 г. лещата на българския пазар е изцяло внос, предимно от Канада. Българското производство е съсредоточено около Плевен и Свищов, където климатът е по-студен. Недостигът в производството в страната се компенсира с внос основно от Канада и от Турция.

В България има два селекционни центъра, които се занимават основно със селекция на бобови култури, предимно на фасул и на леща. В момента институтът в Генерал Тошево предлага семена от един сорт леща, но търсене от страна на земеделските производители почти няма.

Споделете.

Коментирайте

Close