Изкупната цена на агнетатата падна под 5 лева на килограм

0

Изкупната цена на агнетата е 4,50-4,80 лв.

Животновъди са принудени да продават агнета на цени три пъти по-ниски, отколкото в магазина, съобщиха вчера в Пловдив браншовици. “Изкупните цени са 4,50-4,80 лева на килограм. При това положение крайната цена на дребно не трябва да е повече от 10 лева, а всички знаем каква е”, заяви председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Той участва в конференция по проблемите на млечния сектор, организирана от Асоциацията на млекопреработвателите в Пловдив.

Boyko Sinapov

Бойко Синапов

Преди ден и председателят на Сдружението на овцевъдите в Смолян – Рашко Кехайов, съобщи, че изкупвачите извиват ръцете на производителите и те отказват да продават агнета. Предлаганите цени в Смолянско са 4,80-5,00 лева на килограм живо тегло. Агнета ще се продават за не по-малко от 6 лева на килограм, категоричен е Кехайов, макар, според него, и тази цена да е ниска.

Търговци продавали български агнета заедно с дълбоко замразени от внос

Освен че продаваме на цени под себестойност, търговците са и нелоялни – в магазините, заедно с българските агнета, продават и вносни, дълбоко замразени, каза още Бойко Синапов. Чуждата стока нямала етикет за произход и така потребителите не можели да се ориентират кое месо е прясно и произведено в България, и кое е вносно, престояло дълго време във фризера.

 

 

Споделете.

Коментирайте

Close