Pictor

Мария Фернандез първа селектира български боб в Коста Рика

0

Мария Алварез Фернандез е първият латиноамерикански агроном, който селектира български бял боб, нахут и леща в родната си Коста Рика. Мария е завършила агрономство в София през 70-те години на ХХ век, подобно на много младежи от социалистическите по онова време държави в Латинска Америка, а след дипломирането си прилага наученото в родната си страна.

Мария Алварез Фернандез

Доц. Мария Алварез Фернандез

Сега тя е на екскурзия в България, заедно с 25 бивши латиноамерикански студенти от Еквадор, Колумбия, Никарагуа, Чили, Куба, Хондурас и Коста Рика, завършили преди десетилетия висшето си образование в България.

Доц. Мария Алварез Фернандез идва в България през 1970 г. и след като учи година български език в Института за чуждестранни студенти, записва агрономство в тогавашната Селскостопанска академия “Георги Димитров” в София. После е аспирант в новооткрития Висш селскостопански институт “Васил Коларов” в Пловдив (днес Аграрен университет – б. а.).

Специализира по процесите на засяването и отглеждането на бобови култури. При завръщането си в Коста Рика започва работа в тамошното министерство на земеделието, а след това става университетски преподавател.

Бившите български студенти в Правец

Акцент в научната й работа е селекцията на бобови растения. “У нас са популярни червените и черните сортове боб. Получих от България семена за бял боб, леща и нахут и започнах селекция”, разказва Мария. Тя разпространява традиционните наши култури в цяла Коста Рика, но признава, че местните климатични условия не се оказали подходящи за български боб.

За мен е чест да покажа красотите на България на хора от друг континент, живели и учили в страната ни”, казва екскурзоводът Иван Титеряков. Семейната туроператорска фирма “Арива травъл” – Пловдив, която той управлява със съпругата си Румяна Титерякова, връчи награда – стенен часовник с реплика на паметника Шипка, на своя петхиляден турист.

Владимир Медина

Д-р Владимир Медина

Призът е за неврохирурга д-р Владимир Медина от групата на бившите латиноамерикански студенти. Той е роден в Никарагуа и след завършването на Медицинския университет в София прави успешна кариера в Чили .

За д-р Медина страната ни е специално място – и трите му деца са родени и учили тук. А с какво е запомнил България?

“Със заснежените гори над нашите студентски общежития. За пръв път в България видях сняг!”.

Коста Рика може да произвежда сама много семена, но американските и холандските лобита ни убеждават в обратното, за да ни продават своите, смята Уилям Салазар Сото, който също е завършил агрономство в София в периода 1967-1972 г.

От 1988 до 1993 г. е бил аспирант в Института по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив, като е специализирал производство на семена, най-вече за краставици.

Уилям Салазар Сото

Уилям Салазар Сото от Коста Рика

Костариканецът става преподавател в националния университет по зеленчукопроизводство, а сега, вече пенсионер, е председател на две кооперативни организации за производство на зеленчуци и за напояване.

Сам отглежда кафе върху 40 декара, поддържа и зеленчукова градина. “Когато бях студент в България, страната ви произвеждаше всякакви плодове и зеленчуци, а сега всичко е внос, много жалко”, разочарован е Уилям Салазар Сото.

“Но за сметка на това в магазините има повече неща”, изтъква Гилермо Патрисио Понсе Бустильос от Еквадор, който за пръв път от 1992 г. посещава България.

В края на 80-те записва химия в ХТИ-София, но скоро след това се прехвърля във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив (днес Университет по хранителни технологии – б. а.), където учи технология на хляба, хлебните и сладкарските изделия.

В Града под тепетата среща бъдещата си съпруга Мейбъл от Никарагуа, която учи за агроном. Заради политическите промени в България се налага тя да прекъсне следването си у нас и се дипломира като агроном в Манагуа. Гилермо започва работа в захарна фабрика, а след това и в мултинационален концерн.

Двамата наричат дъщеря си Бианка – “бях влюбен в българската гимнастичка Бианка Панова”, казва еквадорецът. Днес е довел със себе си вече 16-годишната си дъщеря, за да й покаже България – страната на своята младост.

Гилермо и останалите 24 бивши латиноамерикански студенти, учили навремето у нас, са на екскурзия в България от началото на септември. Те са обединени в групата “Egresados de Bulgaria” (“Завършили в България”) в социалната мрежа, а координатор на посещенията им в страната е еквадорецът Диего Ендара – дипломиран у нас инженер по съобщителна техника.

Egresados de Bulgaria

Групата на обиколка из България

От началото на обиколката си досега вече са посетили Рилския манастир, Мелник, Белоградчишките скали, Копривщица, Правец, Ловеч, Троянския манастир, Стария Пловдив, Бачковския манастир, Асеновата крепост, Пампорово, Широка лъка, Смолян, Казанлък, Долината на тракийските царе, Бузлуджа, Етъра, изрежда екскурзоводът Иван Титеряков от фирма “Арива травъл”.

Днес групата отпътува за Велико Търново, а оттам за курорта Албена. Следват Варна, Бургас и дълга разходка из красивите градове и плажове по Южното Черноморие.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close