Дванадесет неизвестни лечебни свойства на ябълките

0

Ябълката е изключително богата на витамини, полезни за растежа и развитието на тялото. 90% от плода е вода, която е необходима за всички процеси при живите организми. Съдържанието на витамин A подобрява не само зрението, но подхранва кожата и я прави изключително гладка.

Участието на витамин С допринася за подобряване на имунната система, освен това обезврежда и извежда токсичните вещества от тялото. Витамин В1 е необходим за правилната обмяна на веществата в организма, а витамин В2 допринася за по-лесно храносмилане. Наличието на витамин В6 стимулира обмяната на мазнините, а витамин Р облекчава болезнените усещания и допринася за укрепване на тялото.
Производство на ябълки
Първите исторически данни за съществуване на ябълките и консумацията им датират преди 5000 години. Останки от плодовете са намерени при разкопки на наколни жилища. Предполага се, че ябълките произхождат от Северозападните Хималаи. Първоначалното им култивиране започва в Мала Азия, а по-късно в Египет, Палестина и Кавказ.

Древните гърци са познавали и отглеждали културата 6 века пр. Хр., след което се е разпространила в Рим и постепенно в пределите на Европа. В писмените паметници на китайския и египетския народ се споменава за култивирането на ябълкови дръвчета, но важно стопанско значение културата придобива едва през 20 век, когато започват да се изучават лечебните и хранителните качества на плодовете.

Газирана ябълкаСлед провеждане на редица изследвания върху лечебните свойства на плода, учените констатират, че полезните вещества в ябълките са 50% повече от тези в цитрусовите култури, а съдържанието на витамин В2, познат като „витамин на апетита“, необходим за правилно преработване на храната и растежа е 80% повече.

Те съдържат голямо количество натрий, калий, калций, желязо, магнезий, хром, цинк и много други важни компоненти. Ще изброим дванадесет от най-известните лечебни свойства на ябълките.

Ябълките предпазват от сърдечни болести

Фитохимикалите, които се съдържат в ябълките представляват мощни антиоксиданти, притежаващи способността да неутрализират действието на свободните радикали, увреждащи клетките и повишаващи риска от поява на сърдечни болести. Разтворимите фибри, които се намират в ябълковата кора допринасят за абсорбиране на холестерола в червата и помагат на храносмилателния процес.

Благодарение на пектина и растителните фибри, които са отговорни за понижаване на холестерола се избягват редица болести, които заплашват хората в по-напреднала възраст. Само в ябълковата кора се съдържат около 3,5 г фибри, което е равносилно на 1/10 от необходимия дневен прием.

Ябълките предпазват от диабет тип 2

Разтворимите фибри понижават значително и риска от диабет, понеже понижават нивото на кръвната захар. Според учените консумацията на една ябълка дневно понижава риска от диабет тип 2 с 20%.

Ябълките подобряват храносмилането и не позволяват задържане на течности

Ябълките имат изключително благоприятно действие върху храносмилателния процес, благодарение на високото количество фибри. Редовната консумация на плода намалява болките в корема. Освен това богатото съдържание на калий прави плода природен диуретик, който извежда излишните течности от тялото и не позволява да се задържат.
Ябълки
Препоръчително е хората, които страдат от проблеми с бъбреците предварително да се консултират с лекар преди да започнат да консумират плода, понеже високото съдържание на калий не е препоръчително за тях.

Ябълки при анемия

Ябълките съдържат цяла палитра от витамини, което ги прави мощен съюзник при недостига им. Анемията е болест, която се появява при недостиг на един или няколко витамина или минерала. Ябълките се препоръчват при лечение на болестта, защото осигуряват необходимите компоненти. Според лекарите децата трябва да консумират поне една ябълка дневно, за да получават всички необходими хранителни елементи, които няма как да си набавят от сладките лакомства.

Ябълки при запек и диария

Неразтворимите фибри, които се съдържат в корите на плода стимулират движението на червата и участват активно при борбата със запека. Пектинът, който се съдържа в ябълките стимулира преминаването на храната през червата, като ограничава количеството на водата, което се губи при диария. Ябълките съдържат фитохимикал, наречен танин, който е мощен съюзник при възпаления и се нарича „природен антибиотик“.

Ябълки за здрави зъби

Консумацията на една ябълка дневно, стимулира производството на слюнка в устата, което намалява бактериите, отговорни за поява и развитие на кариеси и други проблеми, свързани с устната хигиена. Плодовите киселини като салициловата имат избелващо действие и затова плодът може да се консумира, дори след измиване на зъбите. Плодът има масажиращо действие върху венците, освен това допринася за стягането и укрепването им.

Ябълките имат тонизиращ ефект

Ябълките имат способността да ободряват тялото. Елементите, които се съдържат в тях допринасят за устойчивостта на мозъка и тялото. Предпазват от настинка и преумора, затова се препоръчват на спортисти. Фруктозата, която има високо съдържание в сока от ябълки подобрява метаболизма и възстановяването на тялото след интензивна тренировка.

Ябълките предпазват от Алцхаймер

Алцхаймер е една от най-страшните и нелечими болести на нашето време. Причините за появата и развитието на Алцхаймер не са добре изучени, но редица изследвания показват, че съдържанието на антиоксиданти в ябълковия сок, понижава опасността от болестта. Учените доказват, че природните лечебни свойства на ябълките предпазват от преждевременното остаряване на мозъка.

Ябълките предпазват от Паркинсон

При Паркинсон се забелява понижена активност на специфични мозъчни структури. Заболяването се характеризира като дегенеративно, при което настъпва увреждане на нервните мозъчни клетки, произвеждащи допамин. Според учените причина за развитие на болестта могат да бъдат свободните радикали. Те смятат, че консумацията на богати на антиоксиданти плодове, каквито са ябълките, понижава риска от развитие на болестта.

Ябълките предпазват от камъни в жлъчката

Появата на камъни в жлъчката се съпътства от високо количество холестерол в кръвообръщението, което не позволява нормалната обработка на мазнините. Жлъчката, която не се използва се втвърдява и придобива форма на камъни, които са отговорни за влошаване на здравето.
Арктическа ябълка
Консумацията на храна, която е богата на фибри, разтворими или неразтворими, не позволява да се осъществи процесът, чрез който се натрупва високо количество холестерол в кръвта. Благодарение на тази диета може да се предпазим и от затлъстяване.

Ябълки за детоксикация на черния дроб

Когато сме свикнали да консумираме така наречените „бързи храни“, богати на калории ние се излагаме на риск от поява на редица болести, свързани с нарушена функция на черния дроб. Ябълките притежават способността да детоксикират черния дроб. Лечебните им свойства подобряват мозъчната дейност, а благодарение на полезните вещества в плода се стимулира и укрепва нервната система. Именно по тази причина се препоръчва консумацията на ябълки или пресен ябълков сок от хора, които страдат от безсъние или повишена мозъчна дейност.

Ябълките удължават живота

Всички изследвания доказват, че редовната консумация оказва огромно влияние върху здравословното състояние на хората. Богатата палитра от витамини увеличава продължителността на живота. Учените от университета в Кеймбридж провеждат изследване, според което консумацията на една ябълка дневно увеличава продължителността на човешкия живот с три години.

Споделете.

Коментирайте

Close