Kinto

Местни храни и демонстрации на „Фермер Експо Раковски 2017″

0

Византийски имперски хляб по рецепта от VII век и сирене с билки и мед по рецепта от XII век ще бъдат представени на първото животновъдно изложение „Фермер Експо Раковски 2017“ на 14 октомври в град Раковски. Демонстрациите на местни храни са част от изложението на производители на млечни, месни и пчелни продукти, в което ще бъдат представени още традиционна техника за избиване на краве масло, вадене на мед с центрофуга и приготвяне на ръчен кашкавал, приготвяне на типични местни храни – „пиде“, катми и лютеница.

За посетителите ще бъде организирано състезание по откриване на растителен продукт сред няколко вида сирена. Предвидени са и демонстрации на транжиране на плешка ОТ Херефорд, както и реален производствен процес в модулна мандра, представен от специалист в областта на млекопреработката.

„Фермер Експо Раковски 2017″ започва в 9 часа на Пазара за живи животни в кв. „Секирово“ в Раковски. В 10,30 свои изпълнения ще представят фолклорният ансамбъл „Слав Бойкин“ и групата за народни танци „Китка” от град Раковски. Театралната трупа при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Раковски ще изиграе спектакъла „Какуту такуз“, който представя колоритната самобитност на раковчани.

Официалното откриване на изложението е планирано за 11 часа, а в 11,30 ч. Националният съюз на говедовъдите в България ще представи проект на стратегия за развитие на говедовъдството в България. Паралелната програма „Фермерски храни“ е под наслов „До истински фермерски продукти се докосни, мед от центрофуга наточи и с масло филия намажи, ръчен кашкавал замеси и кисело мляко закваси, а след това сладко си хапни“.

В изложбата на говеда, овце, кози, биволи и коне е предвидена дискусия по въпросите на животновъдството, представяне на фирми, работещи за животновъдството. На открита детска площадка децата ще се срещнат с малки селскостопански животни. Ще бъдат представени породите Българско овчарско и Каракачанско куче, а за участниците е предвидена томбола с награди, осигурени от спонсорите „HL-TopMix“ и „Фарго Груп Експорт“ АД.

Споделете.

Коментирайте

Close