Caryx

Животни от цяла България на „Фермер Експо Раковски 2017“

0

Стопани от цяла България представиха различни породи крави, овце, кози и биволи на първото изложение за животни „Фермер Експо Раковски 2017“. То се проведе днес на пазара за живи животни в град Раковски, а благодарение на фолклорния ансамбъл „Слав Бойкин“, групата за народни танци „Китка” и театралната трупа при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Раковски се превърна в празник на града. Животновъдното изложение се организира от „Фермерско мляко“ ООД – организация на производители, с подкрепата на МЗХГ, Община Раковски и Националния съюз на говедовъдите в България.
Фермер Експо Раковски 2017
Лентата на изложението прерязаха заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева, кметът на Раковски Павел Гуджеров и управителят на „Фермерско мляко“ ООД Рангел Матански.

„Животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по схемата de minimis“. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева по време на откриването на „Фермер Експо Раковски 2017“. Право на подпомагане имат земеделски стопани, регистрирани по Наредба 3, които отглеждат млечни и месодайни крави, биволици, овце-майки и кози-майки.
Фермер Експо Раковски
„Родните фермери са доказали уменията си и заемат важно място в икономическия сектор. Показателно в това отношение е, че българското кисело мляко, сирене и кашкавал, както и месни продукти са се утвърдили сред водещите направления в нашето производството“, каза още заместник-министърът.
Фермер Експо Раковски
За първи път и в най-животновъдния район на България – Пловдивска област, се провежда такова изложение. Нека всички заедно да направим нещо интересно и най-вече полезно за нашите фермери, да ги запознаем какво произвеждаме и предлагаме за тяхната дейност“, обясни Рангел Матански, управител на „Фермерско мляко“ ООД.
Фермер Експо Раковски
„Сдружавайте се, сдружаването не е нищо повече от едно семейство – караме се, но заедно правим нещата“, обърна се към фермерите Матански.

На „Фермер Експо Раковски 2017“ от породите овце бяха представени Ил дьо Франс, Лакон, Аваси, Мутон Шароле, Асаф, Тънкорунна, козите бяха Българска бяла млечна и Тогенбурска, биволите се представиха с Българска мурра, а говедата – Абърдийн Ангус, Херефорд, Сиво говедо, Холщайн, Джерсей, Българска черно-шарена.
Фермер Експо Раковски
Част от изложението на производители на млечни, месни и пчелни продукти бяха демонстрациите на местни храни. В нея бяха представени византийски имперски хляб по рецепта от VII век и сирене с билки и мед по рецепта от XII век.

Фермерката Мина Варджиева от Стара Загора показа как се прави ръчен кашкавал,  а кметицата на родопското с. Момчиловци Сийка Суркова и жени от селото демонстрираха традиционна техника за избиване на краве масло. Пчелари вадиха пред публика мед с центрофуга, а Виолета Крушкова от ферма „Златно руно“ – с. Брестник изложи добре узрели овчи сирена и кашкавали.
Фермер Експо Раковски
В програмата имаше и демонстрации на транжиране на плешка от Херефорд, както и реален производствен процес в модулна мандра. Посетителите участваха в томбола с награди, осигурени от спонсорите „HL-TopMix“ и „Фарго Груп Експорт“ АД.

Фермер Експо Раковски

Фермер Експо Раковски

Фермер Експо Раковски

Фермер Експо Раковски

Виолета Крушкова, ферма "Златно руно"

Виолета Крушкова от ферма „Златно руно“

Сийка суркова, кметица с. Момчиловци

Сийка Суркова, кметица на с. Момчиловци

Мина Варджиева, ръчен кашкавал

Фермерката Мина Варджиева показва как се прави ръчен кашкавал

Фермер Експо Раковски

Споделете.

Коментирайте

Close