Вкуси България със SlowTours.bg

МЕТРО предлага 150 местни сорта плодове и зеленчуци

0

Веригата за търговия на едро МЕТРО възприе нов модел на търговия с плодове и зеленчуци като разчита на директно партньорство с малките земеделски производители. Доставките са от регионите, в които оперират 11 магазина на веригата, а новият й проект се нарича „Отгледано с грижа в България“. Желанието ни е да се превърнем в свързващо звено между локалните производители на български плодове и зеленчуци и своите професионални клиенти от хотелския и ресторантьорския бизнес, заявиха от МЕТРО.

Днес аграрният министър Румен Порожанов официално даде старт на новата инициатива за директен достъп на българските производители на плодове, зеленчуци и месо до търговската верига. „Трябва да стимулираме родните производители да продават качествената си продукция“, заяви министърът и допълни, че подпомагането обхваща процеса от отглеждането на продукцията до финалния етап на опаковането й. Има регулярно разплащане, което осигурява спокойствие на производителите и ги стимулира да продават стоката си. Министърът припомни, че инициативата е плод на упорита и целенасочена работа, в която са взели участие служители на МЕТРО, МЗХГ и български учени.
Метро отгледано с грижа в България
„Като променяме своя бизнес модел в плодовете и зеленчуците, ние подкрепяме устойчивото развитие на малкия земеделски бизнес и допринасяме за растежа на местната икономика. Нашият нов модел позволява на българските фермери да доставят своята продукция директно в магазините на МЕТРО и им гарантира справедливи цени за отгледаното от тях“, казва Атила Йенисен, главен изпълнителен директор на компанията.

Въпреки тенденцията към отглеждането на много чужди и вносни сортове, благодарение на партньорството на МЕТРО с институции и университети, клиентите ще могат да доставят на масата си автентичния вкус на местните сортове. „В работата си с МЕТРО нашият институт ще предложи сортове, които са с добри качества, добри добиви и устойчивост на болести“, казва доц. Даниела Ганева, директор на Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив.

МЕТРО залага в асортимента си за 2017 година 150 местни сорта български плодове и зеленчуци. Над 12 000 тона е очакваното минимално количество плодове и зеленчуци, което ще бъде доставяно до магазините на веригата годишно. Досега са подписани над 100 договора с фермери.

Споделете.

Коментирайте

Close