Вкуси България със SlowTours.bg

Йога с кози лекува душата от депресии и тревожност

0

„Може да звучи глупаво, но йогата с кози наистина помага. Хората идват с тревожност, депресия, възстановяват се от рак или друго заболяване. Йогата с кози не лекува болести, но помага на хората да се справят с всичко, през което преминават“, казва пред CNN Лейни Мурс от Олбъни, щата Орегон. Курсовете й за йога с кози станаха толкова популярни, че списъкът с чакащите е над 1200 души и расте всеки ден.
Йога с кози
Упражненията по йога с кози се провеждат в живописната ферма на Мурс, където козите имат свободен достъп до участниците в заниманията. „Това е перфектна комбинация – козите са идеални за практикуването на йога, защото съчетават в едно идеята за природата, животните и йогата“, казва фермерката.

Тя притежава малка ферма в живописна част на Западен Орегон. Фермата се нарича „No Regrets“ – подходящо име, тъй като  като Мурс се премества там по своя прищявка от Финикс, Аризона, и оттогава не е обръщала глава към миналото. Жената се заема с отглеждането на кози, защото това й било мечта от дълги години.


Един ден Лейни Мурс била домакин на детски рожден ден, по време на който се провел благотворителен търг. Една от майките, инструктор по йога, се приближила до нея с интересно предложение: „Защо не направите тук един курс по йога?“. „Добре, но и козите трябва да се присъединят“, отвърнала на шега Лейни.  Идеята обаче се материализирала и се оказала много успешна. Лейни я приела много лично, защото самата тя преди близо две години била диагностицирана с автоимунно разстройство и преживяля тежък период в личния си живот.

„Прибирах се у дома и всеки ден прекарвах време с моите кози. Това беше толкова терапевтично за мен! Трудно е да бъдеш тъжен и депресиран, когато около теб блеят малки ярета“. Дори и сега, когато фермата е максимално натоварена с курсове по йога и списъкът с чакащите расте, Мурс се удивлява на връзката между хората и животните. „Най-забавната част за мен е да гледам лицата на участниците, когато, докато правят поредната асана, на раменете им се качи малка коза. Да, това е разсейване, но щастливо разсейване“.
Йога с кози
Курсовете по йога във фермата на Лейни бързо се превръщат в сензация. Малко след това холандският йога инструктор Бренда Бууд открива, че нейният чичо Уилям и леля Корин седят върху златна мина – разбира се в поза лотос. Семейството отглежда 220 кози в  Ридамърхоув. Бренда с свързва с Лейни в Орегон и новото им транантлантическо приятелство й помага през 2017 г. да започне също курсове по йога с кози.

Те протичат като участниците застилат рогозките си върху прясно сено. Всички асани – от кобра до воин, се извършват в присъствието и с прякото участие на козите. „Излишно е да казвам, че тук няма и капка от спокойствието, присъщо на един нормален курс по йога. Докато съм в поза дърво, то е безвъзвратно „изкоренено“ с пулсиращ смях, тъй като една коза се опитва да издърпа подложката ми. Моят съсед е по средата на друга поза, когато друга коза го придърпва, докато го събори на пода“, разказва един от курсистите на Бренда пред Independent.
Йога с кози
По-късно, над чаша капучино с козе мляко и домашно приготвена яйчена торта, включени в цената от 25 евро за едно занимание, Бренда казва, че рядко вижда козите като анимирани, както са били днес. „Това е почти ужасяващо, начинът, по който те отразяват вибрацията на хората в курса“, признава тя. „Например, наскоро доведох клас от нови майки, а внезапно козите бяха много тихи и закрилащи. Беше доста смешно. Взаимодействието с козите гарантира добро настроение. Те карат тялото ви да произвежда повече окситоцин, т.нар. „хормон на любовта“, казва Бренда.

Тя е забелязала, че след края на курса по йога участниците искат да останат още и да си говорят един с друг, организират си срещи – нещо, което не е наблюдавала в конвенционалните курсове по йога.

 

Споделете.

Коментирайте

Close