Вкуси България със SlowTours.bg

Младежи разработват слънчева сушилня за плодове и зеленчуци

0

Евтина сушилня, в която да се сушат плодове и зеленчуци на закрито, разработва младежки екип от предприемаческата програма ABLE Activator. Уредът е резултат от проекта “Гордост на фермера” и е решение за малките ферми и техните собственици, които влагат доста средства в отглеждането на качествени плодове и зеленчуци, но не успяват да ги реализират.

Затова младият екип се заема със създаването на нискобюджетен соларен уред за сушене на плодове и зеленчуци, който удължава трайността на плодовете и зеленчуците и създава крайни продукти с по-висока добавена стойност. За сушенето се използва слънчева енергия, като в същото време то става на закрито. Така продуктите се предпазват от прах и вредители. Соларната сушилня е по-бърза и по-евтина от електрическите дехидратори, смятат създателите й.

ABLE Activator

Бушан Триведи с прототипа на сушилнята. Снимки: ABLE Activator

В екипа, който разработва сушилнята, е Бушан Триведи – машинен инженер от Мумбай, Индия, който в родината си е работил по проект за доставяне на достъпна слънчева електроенергия на социално слаби семейства, съобщава us4bg.org. За нуждите на бедни домакинства в съседен Мианмар е създал готварска печка с ниска консумация на дървесина. Това е подобрило качеството на въздуха в домакинствата и е намалило обезлесяването в района.

Бушан се мести в България през миналата година, след като се жени за българка. Оттогава той се заема с проекта “Гордост на фермера”. В екипа са Радимир Кръстев, Ралица Димитрова, Александър Вранеску, Рафаела Апрахамян и Емилия Калоферова. Проектът им спечели първо място в пролетното издание на ABLE Activator тази година.

Използването на слънчева енергия за захранване на сушилни вече успешно се прилага в много страни, сред които и Португалия. Местни производители на билки използват в стопанството си слънчева сушилня, за да пестят енергия в процеса на сушене и да намалят себестойността на производството. С внедряването на иновацията енергийните им разходи падат със 70%.

Споделете.

Коментирайте

Close