Вкуси България със SlowTours.bg

Милиони текват и към производители на плодове, зеленчуци, рози и грозде

0

След като премиерът Бойко Борисов обеща над 80 милиона лева финансова подкрепа за животновъдите, днес той увери, че щедри помощи ще има и за другите сектори.

Близо 19 милиона лева по de minimis ще бъдат отпуснати за производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и винено грозде, заяви министър-председателят по време на среща с представители на браншови организации, в която участва и земеделският министър Десислава Танева.

Парите са за покриване на загуби заради сушата и на допълнителни разходи във връзка с пандемията от COVID-19. Потенциалните бенефициенти са близо 25 000. „Виждате пандемията в цяла Европа какво прави. Следващите месеци ще бъдат критични за света, не само за България. Важно е сега по най-бързия начин да подпомагаме секторите, които могат да загинат“, каза Борисов.

Борисов земеделие

Борисов обеща десетки милиони на земеделците

Премиерът обеща да се търсят допълнителни възможности за кредитиране на стопаните от сектора, пострадали от пандемията от COVID-19, „при изключително благоприятни условия през Българската банка за развитие“. В средата на август ще бъде отворен и приемът по извънредната мярка COVID-19 от Програмата за развитие на селските райони, съобщи министър Танева. Подпомагането ще е в размер на 106 милиона лева, а по мярката ще могат да кандидатстват всички земеделски стопани.

Само преди ден властта обеща над 56 милиона лева в подкрепа на животновъдите, но с уговорката, че ще се иска разрешение от Европейската комисия, както и 26 милиона лева за помощта de minimis за животновъдите, които търпят загуби заради сушата. Практически за един ден правителството раздаде около 100 млн. лева на организации и сектори заплашващи с протести, сред които туроператори и затворнически надзиратели. Междувременно управляващите вдигнаха и с 30 на сто парите на част от заетите в държавната администрация.

Споделете.

Коментирайте

Close