Португалски производители на билки внедриха сушилни с енергия от слънцето

0

Португалски производители на билки използват в стопанството си слънчева сушилня, за да пестят енергия в процеса на сушене и да намалят себестойността на производството. С внедряването на иновацията енергийните си разходи падат със 70%.

Петимата производители на билки обединяват усилията си през 2014 г., за да създадат биологичната ферма за билки “Под слънцето”. Кооперативът им се превръща в най-големия португалски износител на ароматни и лечебни растения. За да спести от разходите за енергия един от фермерите започва да работи в сътрудничество с местен инженер. Това довежда до създаването на иновативната слънчева система за сушене.

Слънчева сушилня за билки

Хибридната сушилня работи със слънчева енергия

„С нашите 34 ха земя сме най-големият износител на билки в Португалия. Ние отглеждаме различни видове ароматни растения – мента, мащерка, лимонена трева, френски естрагон, стевия, салвия“, казва Гонсало Коста Мартинс, един от основателите на ферма „Под слънцето“. „Всички сме специалисти в различни области – аз например съм ландшафтен архитект. По време на голямата икономическа криза в Португалия решихме да обединим усилията си и да създадем стопанство за ароматни и лечебни растения“.

Получава се добре, но трябва да се справят с няколко предизвикателства – конкуренция от производители, които искат по-ниска цена за своите билки, както и конкуренция от страните в Източна Европа и Северна Африка, където заплатите са доста по-ниски.

„В началото имахме проблем със сушенето на нашите растения – енергийните разходи бяха доста високи. Започнах да обмислям по-евтини начини за сушене и така се появи идеята за соларната сушилня“. Наричат я Black Block и представлява хибридна слънчева система за сушене, която използва както слънчева, така и електрическа енергия. Сушенето се извършва в рециклирани фургони, боядисани в черно, и изолирани с нови стени и покритие от поликарбонатни листове. Така фургоните са превърнати в сушилни камери.

„Нашите хибридни сушилни използват спомагателен източник на енергия и могат да намалят
енергийните разходи с до 70%. Освен това имаме и фургони, които напълно разчитат на слънчевата енергия.“ Няколко сензора в сушилните събират данни за температура и влажността. Те се анализират в реално време чрез софтуер, който контролира цялото оборудване.

Слънчева сушилня за билки

Температурата и влажността се регулират Снимки: blackblock.eu

По този начин параметрите на средата за сушене могат да се стабилизират на оптимални нива. Това води до висококачествен процес на сушене с максимална икономия на енергия. Достъпът до системата може да се извършва директно или от разстояние чрез компютър, таблет или смартфон.

Слънчевата сушилня печели наградата за иновации EDP (Energias de Portugal), която им помага да продължат с проекта си. Така разработването на сушилна системя, което първоначално започва с цел спестяване на енергийни разходи във ферма „Под слънцето“, се оказа нов успешен бизнес.

©ag-press.eu

Споделете.

Коментирайте

Close