Вкуси България със SlowTours.bg

Напояват посевите със слънчева енергия

2

Напояването на посевите със слънчева енергия води до огромни икономии

Програма за индивидуална подкрепа в развитието на селските райони помага на фермерите в Турция да преминат към система за напояване при захранване със слънчева енергия. Помпите, захранвани от слънцето, са особено подходящи за водоснабдяване в отдалечени райони, където няма електрическа мрежа. Първата подобна система за напояване бе изградена преди 5 г. върху 500 кв. м в община Коня, а сега напояване със слънчева енергия се прилага и в ореховите градини на Къръккале.

Първоначално правителството ще осигури безвъзмездна подкрепа за девет подобни проекта, казва Реджеп Kърбаш от земеделското министерство на Турция. Идеята е занапред да се монтират инсталации за слънчева енергия, които да осигурят изпомпването на вода и за домашни нужди. Предвидената субсидия е над 6 милиона турски лири.

Цената на захранвана със слънчева енергия напоителна инсталация пада до 2000 долара с подкрепата на правителството

Опитът от Коня показва, че цената на една захранвана със слънчева енергия напоителна инсталация с капацитет 30-50 т вода дневно намалява до 2000 долара, благодарение на отпуснатите от държавата субсидии. В момента по този начин в района се напояват овощни градини и лозя, посочва инж. Хасан Хюсеин Мотук, който отговаря за реализацията на проекти за слънчева енергия в Коня. Тъй като системата се интегрира със съоръжения за капково напояване, това ще доведе и до огромни икономии на вода в Коня. Намеренията на властите са 80 процента от фермерите в региона да преминат към напояване със системи, задвижвани от слънчева енергия.

Търсенето на екологични и по-икономични решения за напояване е в резултат от все по-нарастващия глад за електрическа енергия в Турция. Тази година компанията Mott MacDonald направи огромна инвестиция от над 900 млн. долара в комбинирана инсталация с газови и парни турбини в Каръккале. От компанията изчисляват, че капацитетът на новата централа ще осигури над 50% от необходимата електроенергия в региона.

Aycan Mehmed

Айджан Мехмед

Автор: Айджан Мехмед
Стажант-репортер в Agronovinite.com

Споделете.

2 коментара

  1. бунака on

    В България ако я изградиш тази система,ще те одерът от данъци,а не да те подкрепи държавата.

  2. Ели Витанова on

    Когато бях на посещение при колеги в Турция, много ме учуди и друга политика: всеки, който закупи овощни дръвчета, отива с фактурата в общината или служба “Земеделие” и там му осребряват ф-рата на 100%. Е как няма да се развива овощарството!

Коментирайте

Close