Държавна помощ за преработватели искат производители на плодове и зеленчуци

0

Държавна помощ за преработвателните предприятия, която обвързва и производителите на плодове и зеленчуци у нас, поискаха в писмо до земеделското министерство 11 браншови организации от сектора.

Идеята е да се отпусне държавно подпомагане за справяне с последиците от извънредното положение и насърчаване производството на български плодове и зеленчуци. Краен получател на средствата от държавната помощ ще бъдат производители на плодове и зеленчуци, които са ги реализирали чрез български преработвателни предприятия.

Критерии, на които трябва да отговарят производителите на плодове и зеленчуци:

 • Да са регистрирани по ДДС;
 • Да са регистрирани в ДФЗ като земеделски производители;
 • Да нямат задължения към НАП, НОИ и ДФЗ в момента на кандидатстване
 • Плодовете и зеленчуците да отговарят на минималните изисквания за количество и качество на преработвателите.

Браншовиците смятат, че ако производителите на плодове и зеленчуци получат държавна помощ по горните критерии ще се постигне следното:

  1. Изсветляване на сивата икономика в сектора.
  2. Легитимиране на устойчиви производители.
  3. Достигане на помощта до реалните производители.
  4. Осигуряване на преработвателите с количествени и по качества, асортимент и партидност еднородни обеми суровини.
  5. Надеждност на осигуряване на преработвателите с необходимите им суровини, защото те ще работят с най-добрите производители в България.

Плодовете и зеленчуците, които браншовите организации предлагат за подкрепа са основните по асортимент и обеми, изкупувани от българските производители:

 • Зеленчуци: пипер, домати, корнишони, патладжан;
 • Плодове: ягоди, малини, праскови, кайсии, череши, вишни, сини сливи, ябълки.

Механизмът за разпределяне на помощта е на базата на общата парична стойност по фактурите на българските производители на зеленчуци и плодове към преработватели без ДДС и без транспорт. Пример: ако помощта е 10 млн. лв., а всички български производители са фактурирали общо към преработвателните предприятия 50 000 000 лв. произведени в България зеленчуци и плодове, то помощта за 1 лв. нето ще бъде: 10 000 000 : 50 000 000 е равна на 0,20 лв./за всеки лев, произведена и продадена на преработвателите продукция.

Браншовиците предлагат на МЗХГ да съдейства на преработвателните предприятия, изкупили и преработили български зеленчуци и плодове за изкупуването на консервираните храни от държавен резерв, хранителна банка, социалното министерство и други държавни и общински структури.

Чрез министъра на земеделието браншовите организации предлагат на кабинета мярката 60:40 да важи и за всички производители на непреработени зеленчуци и плодове. Така, според тях, ще се решат голама част от проблемите, свързани с недостига на суровини българско производство за българските преработватели. Средствата ще достигат директно и лесно по цялата верига до производителите на плодове и зеленчуци, където е основният проблем – недостатъчно производство на български плодове и зеленчуци.

Искането е подкрепено от Асоциация “Български пипер”, Национална асоциация на картофопроизводителите, Съюз на Дунавските овощари, Национална Асоциация на оранжерийните производители, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Бълкгарска асоциация “Биопродукти”, Съюз на производителите на праскови, Национален съюз на градинарите в България, Национална биологична асоциация, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Асоциация на организациите на производителите в България.

Споделете.

Коментирайте

Close