Младите фермери стягат протест на 15 октомври

0

Младите фермери излизат на протест на 15 октомври

Протест с вили, лопати, оборска тор и развалени домати подготвят българските млади фермери на 15 октомври пред сградите на министерствата на земеделието и финансите.

“С предстоящия протест ще изразим искането си за незабавно обявяване на заповед за стартиране на прием на проекти по Мярка 112 и 141 през 2013 г. за наддоговаряне и то с максималния размер на предвидените бюджети, както е записано в Решение № 167 от 08.03.2013г. на МС на Република България, т.е. 48,895 млн. лв. по мярка 112 и 5,280 млн. лв по мярка 141″, се казва в искането на организаторите на протеста от кауза “Млад фермер”, които събират последователи в социалната мрежа Facebook.

“За да се осигурят тези средства е възможно да използвате например дофинансиране от Националния бюджет вместо вашето правителство да ги раздава на спортни федерации, първолаци и държавни структури с непрозрачно управление и неточно планиране и разходване на финансови средства и бюджет.

Влагането на тези средства под формата на проекти на млади фермери има характер на инвестиция, от която може да се очаква определена възвращаемост под формата например на повече данъци, осигуровки, ДДС и т.н. и затова смятаме, че е напълно обосновано да се вложат държавни средства в мярка 112 и 141 вместо в други абсолютно непрозрачни дейности и структури”, смятат организаторите на протеста.

Те заплашват, че ако исканията им не бъдат изпълнени до 15 октомври, ще предприемат всичко възможно да защитят правата и интересите си, ще информират Европейската комисия и ще започнат гражданско неподчинение пред Министерския съвет.

Инициаторите възнамеряват да подадат и сигнал до Главна прокуратура за измама и въвеждане в заблуда, както и да заведат съдебни дела срещу аграрното министерство и ДФ “Земеделие”. В исковете си те ще претендират за реално претърпените щети и за бъдещи пропуснати ползи. Сред намеренията на младите фермери е да блокират пътища и магистрали.

Споделете.

Коментирайте

Close