Caryx

Мярката за иновации по ПРСР ще отвори през ноември

0

През ноември т. г. ще бъде отворен приемът на проекти по мярката за иновации от ПРСР 2014-2020 г. До есента трябва да бъде готова наредбата за мярката, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на форума „Новите технологии в земеделието“. Максималният размер на допустимите разходи за един иновативен проект по мярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на Европейското партньорство за иновации“ е 1 млн. евро. За програмния период до 2020 г. бюджетът по мярката е 20 млн. евро, уточни министърът.

Той припомни, че и по инвестиционните мерки 4.1 и 4.2 приоритетна подкрепа получават проекти, при които иновацията също е съществена част. Предстоят промени в наредбата по мярка 4.2, с които определението за иновации няма да бъде толкова рестриктивно.
Иновации в земеделието
„Новото, което искаме да дадем като наш принос в сектора е въвеждане на технологии в комуникацията на сектора с обществото и вътре в него. Днес повече от всякога е необходима обмяната на информация, както в отделните браншове, така и между тях за създаване на цялостна единна политика на бранша“, изтъкна министърът.

Аграрното министерство предвижда ново комуникационно пространство, в което всички заети в сферата на селското стопанство да могат да обменят опит и идеи, да комуникират помежду си онлайн. Тази медийна среда ще даде възможност не само на хората в бранша, а и на цялото общество да е наясно с това какво се прави за повишаване ефективността от нашата работа, посочи министърът. „Съзнаваме, че това е една амбициозна задача, но само чрез правилното комуникиране вътре в сектора и на сектора с цялото общество ще намерим най-краткия и ефикасен път за реализация на нашата мисия. Изхранването на един народ не е само стопанска цел, а и човешка кауза“, каза още Порожанов.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close