Caryx

Ще промени ли държавата стандарта за киселото мляко?

0

Българският институт по стандартизация (БИС) възнамерява да разреши промени в стандарта за производство на киселото мляко, съобщи вчера в. „Труд“. На технически комитет на 16 юни се очаква БИС да приеме различни от досегашните изисквания за съдържанието и съотношението на двата основни щама – лактобацилус булкарикус и стрептококус термофилус (Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus), както и промени в стандарта за опаковките.

Тези промени ще превърнат уникалния с лечебно-диетичните си качества български продукт в йогурт, коментира в. Труд.

Едното предложение е за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Експертите са категорични, че това означава промяна в микробиологията на киселото мляко. Предложението е внесено от шефката на Дирекция “Политики по агрохранителната верига” на земеделското министерство Лора Пастухова-Джупарова, от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и фирма “Вамид 2002” ООД. Проверка на “Труд” установи, че Пастухова е действала зад гърба на земеделския министър Румен Порожанов. Тя обяснила, че за разреждането на бактериите решение все още не е взето и на 16 юни ще стане ясна съдбата на внесеното предложение. От БАБХ отрекоха да са внасяли подобно предложение. Същото направи и собственикът на “Вамид 2002” Васил Николов. Вчера той изпрати декларация до института по стандартизация, в която посочва, че не се е подписвал под искане за изменения в БДС за киселото мляко.

Другата промяна в БДС за киселото мляко е за опаковките. Поискана е от компания със значителен пазарен дял, чиято централа е в Гърция. В момента млеката, на които пише, че са по БДС, могат да бъдат в стъкло, керамика или полистиренови кофички до 1 кг (потребителите могат да проверят лесно дали е спазен стандартът, като погледнат дъното на пластмасовите опаковки – на тях трябва да има знак PS). Експерти обясниха, че материалът на кофичките е изключително важен, тъй като единствено в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките. От гръцката компания настояват да отпадне изискването за материала. Това означава, че се развързват ръцете на производителите да използват всякакъв вид опаковки, без оглед на това дали те ще съответстват на киселинността и останалите качества на продукта “българско кисело мляко”.

Днес от Министерството на земеделието, храните и горите излязоха с официална позиция, че не подкрепят предложението за промяна на БДС стандарта за киселото мляко. Това становище ще бъде изпратено до Българския институт по стандартизация. МЗХГ смята, че количеството на двата основни щама в българско кисело мляко – лактобацилус булкарикус и стрептококус термофилус трябва да остане без промяна, така както е записано в сега действащия БДС. Причината е, че всяко изменение ще доведе до промяна и в микробиологията на киселото мляко по стандарт. МЗХГ държи на запазването на традиционния характер на българските млечни продукти, които са познати в цял свят със своето качество и уникалност още от древността, изтъкват от ведомството.

Споделете.

Коментирайте

Close