Вкуси България със SlowTours.bg

7% ДДС за плодове и зеленчуци обмисля агроминистерството

0

Земеделското министерство обмисля 7% ДДС за грозде, плодове и зеленчуци

Ставката по ДДС да се намали на 7% за грозде, плодове и зеленчуци, обмислят в Министерството на земеделието и храните. Въвеждането на диференциран данък в тези производствени сектори ще намали дела на стопаните, които са в сивия сектор.

Едно от условията за въвеждане на 7% ДДС обаче ще е производителите да се сдружават в браншови организации, съобщават от агроведомството пред Fermer.bg.

Освен въвеждане на ставка от 7% ДДС, министерството предвижда земеделците да имат право на преференциален акциз върху горивата, използвани във фермите.

По време на предишното правителство се обсъждаше идеята за увеличаване на данъка върху добавената стойност и МЗХ категорично отказа на браншовиците ставката да се намали за хранителните продукти.

Има законова възможност за 7% ДДС

За въвеждането на 7% ДДС има законова възможност, тъй като повечето страни членки на Европейския съюз ставките са диференцирани, а повечето от тях са въвели по-нисък данък за храни, книги, лекарства и хотелиерство. ЕК дори предвижда специална плоска ставка по ДДС за фермерите.

В Гърция например ДДС върху храните е 13%, а за хотелиерите – 6,5 на сто, показва справка на Европейската комисия за данъка в държавите от общността. Във Великобритания данъкът върху храните е 5%, във Франция е 5,5%, в Германия плащат 7 на сто, в Полша – 8, а в Румъния – 9%. Единственото изключение за по-нисък ДДС  у нас е в сектора хотелиерство, който се облага  с 9%, вместо със стандартните 20 на сто.

Споделете.

Коментирайте

Close