Йодът предпазва от болести и вредители плодовете и зеленчуците

0

Йодът е необходим не само за човешкия организъм, но и за плодовете, зеленчуците и цветята. Ако този елемент е недостатъчен, завръзите гният, а зреенето на плодовете се забавя. Но торенето растения с йод трябва да се извършва по строги правила и определена дозировка.

Наторяване на зеленчуци с йод

При напояване на растенията с йоден разтвор почвата се обеззаразява и се засилва имунитетът на културите

В зеленчуковата, овощната и цветната градина йодът се използва не само като тор, но и като инсектицид. Той потиска развитието на вируси, бактерии и гъбички. И това не са всички полезни свойства на йода. При напояване на растенията с йоден разтвор почвата се обеззаразява и в същото време се засилва имунитетът на културите.

Общи правила за прилагане на йод

  • Йодът не се използва в периода на покой на растенията.
  • Прилага се само аптечен йод, който представлява 5%-ен разтвор, и то в минимални дози – две капки йод на два литра вода. Ако увеличите концентрацията, можете да изгорите растенията и да унищожите полезните почвени бактерии.
  • Младите разсади се напояват с йоден разтвор, само когато са засадени на новото място и са достатъчно укрепнали.
  • Йодният разтвор не трябва да попада върху корените на растението. За предпочитане е разтворът да е леко топъл, а преди това почвата да се овлажни добре.
  • За да се увеличи ефективността, се препоръчва да се добави дървесна пепел към тора в пропорция 1 част пепел на 10 части йоден разтвор.
  • При листно наторяване с йод, най-добре е йодният разтвор да се внася чрез фино разпръскваща пръскачка. От образуваната “мъгла” елементът ще се асимилира от растенията по-добре – с 65-90%.

Йод за наторяване на зеленчуков разсад

Добавянето на йод е особено полезно за разсада от домати, краставици, патладжани, чушки. За да се получи здрав и силен разсад, семената се накисват в продължение на 6-8 часа в разтвор, приготвен от 2 чаши вода и 1 капка фармацевтичен йод.

Преди засаждането на открито разсадът се наторява с йод само веднъж. За тази цел 1 капка йоден разтвор се разрежда в 3 литра вода. След засаждането, растенията се наторяват с разтвор, приготвен от 3 капки йод, разреден в 10 литра вода. Под всеки храст се изсипва 1 литър от течността.

Подхранване на домати с йод

Наторяване на домати с йод

Йодът предпазва доматите от мана

Младите растения силно се нуждаят от наторяване с йод, тъй като са застрашени от мана (фитофтора). За да се защитят домати от тази коварна болест, се използва разтвор на йод и мляко. Млечната суроватка се поставя в 10-литрова кофа, разрежда се с вода в съотношение 1:10, прибавят се 40 капки йод и 15 мл водороден пероксид. Полученият разтвор се разпръсква върху доматените растения три пъти на сезон в интервали от 10 дни. Обработката се извършва вечер.

За да се защитят доматите от мана е възможно и друго решение. Две супени лъжици дървесна пепел се оставят за една седмица в два литра вода. След това тази инфузия се добавя към 8 литра вряла вода и след като се смеси добре се оставя да се охлади. Добавят се 10 мл алкохолен разтвор на йод, 10 г борна киселина и сместа престоява 12 часа. След това полученият разтвор се разрежда с вода (1:10) и с него се напоява всяко доматено растение поотделно.

За предпазване на доматите от гниене няколко пъти на сезон се напръскват с йоден разтвор (10 мл аптечен йод се разрежда в 10 литра вода).

Наторяване на краставици с йод

Наторяването на краставиците с йод ги предпазва от заболяването брашнеста мана. Сместа се получава от литър мляко, 9 литра вода и 10 капки 5%-ен разтвор на йод и с нея се обработва почвата под краставиците. Процедурата се повтаря веднъж седмично, докато симптомите на болестта изчезнат.

Подхранване на ягоди с йод

За градинските ягоди йодът е отличен стимулатор на растежа. Този елемент укрепва имунитета на ягодите. За целта след стопяването на снеговете напролет ягодовите насаждения се третират с разтвор от 10 л вода с 10 капки аптечен йод. Правят се три такива наторявания през интервал от 10 дни. Третирането с йод не само укрепва ягодите, но и ги предпазва от сиво гниене.

Подхранване на зеле с йод

Наторяването на зелето с йод го предпазва от сиво гниене, но и помага растението да завие големи зелки. 40 капки йод се разтварят в 10 литра вода и всяко растение се полива с литър от този разтвор. Йодът може да се използва и за листно наторяване на зелето, като в този случай пропорцията е 5 капки йод, разредени в 10 литра вода.

Приложение на йод срещу вредители

Градинските и зеленчукови насекоми се боят от йода. За да се отървете от ларвите на колорадския бръмбар, напролет и наесен напоете всяко уязвимо растение с един литър разтвор на йод (15 капки на 10 литра вода). Внимавайте да не засегнете листата.

Срещу хоботник третирайте почвата с йоден разтвор рано напролет като пропорцията е 1 чаена лъжичка йод на 10 литра вода. Йодът помага и в борбата срещу листните въшки.

Приложение на йод при стайни растения

Домашните растения също обичат йода. За да се удължи цъфтежа и да се подобри качеството му, 1-4 капки фармацевтичен йод се разреждат в 1 литър вода и се изсипват в саксията.

Споделете.

Коментирайте

Close